dinsdag 28 mei 2024
 
  Actuele weerdata arrow Stationsinfo  
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Who's Online
Poll
Dit jaar wordt een record droog jaar?
 
Administrator
Stationsinfo E-mail

Meteo Bleiswijk is een initiatief van Robert Kuiperij. Sinds mijn jonge jaren ben ik geboeid door alles wat met het weer te maken heeft. Het begon allemaal door het grote ontzag voor onweer. Een onweersklap kon mijn complete nachtrust verstoren. Naarmate de jaren sloeg de angst voor onweer om in grote interesse. Samen met mijn vader kon ik geboeid kijken naar mooie onweersbuien.

Tijdens mijn studie aan de zeevaartschool aan het maritiem instituut de Ruijter in Vlissingen maakte ik kennis met de basisbeginselen van de meteorologie. Ik ben me daarna verder gaan verdiepen. Met de komst van internet lagen alle wegen kennis helemaal open en kon ik deze nog verder verbreden.

Sinds 2001 ben ik echt begonnen met het bijhouden van weerdata. Het begon allemaal met de aanschaf van een weerstation bij een bouwmarkt, gegevens noteren in een schriftje van de HEMA en het volgen van onweersbuien via allerlei sites op internet. De lokatie van het weerstation is eenvoudig te vinden via google maps. Klik op deze link.

Sinds april 2005 ben ik in bezit van een weerstation welke te koppelen is met een PC. Vanaf dat moment is alle data per 10 minuten opgeslagen en is er dus reeds een omvangrijke database opgebouwd. De data worden via 2 programma's op het net gezet. Ik gebruik hiervoor Weather Display en Weatherlink.

Begin januari heb ik een Davis Vantage Pro 2 weerstation aangeschaft. De reden van aanschaf is omdat een Davis zeer nauwkeurig alle data bijhoudt. Alle data van de senoren worden iedere 2,5 seconden doorgeseind naar het basisstation.

Het Davis Vantage Pro2 weerstation van Meteo Bleiswijk

In de weerkamer op zolder heb ik een extra ontvanger geplaatst. De zogenaamde weather envoy.

De Davis Weather Envoy van Meteo Bleiswijk. Hier kan de data van het weerstation ook worden opgevangen zodat de PC niet in de buurt van het weerstation hoeft te staan.

Hierin zit een datalogger gemonteerd welke is aangesloten op een PC. In deze PC word de data opgeslagen in een database. Via verschilende programma's wordt data omgezet naar eenvoudig te begrijpen grafieken en tabellen. Ieder minuut worden deze grafieken en tabellen geupload naar een server zodat de gegevens via het internet te raadplegen zijn.

De website is gemaakt met het "open source" programma Joomla. Joomla is een zogenaamd content management systeem (CMS) wat inhoud dat de lay-out en de content van elkaar gescheiden zijn. Het is met dit programma mogelijk om zonder uitgebreide kennis van HTML een mooie en makkelijk te onderhouden website te bouwen is. Vanwegen het feit dat er veel extra plugins te downloaden zijn ziet geen enkele Joomla website er hetzelfde uit.

Voor de weersvoorspellingen maak ik gebruik van het programma WX-SIM. Dit programma maakt gebruik van allerlei openbare databases waarvan de GFS database de belangrijkste is. Tevens word de RAOB data (weerballonnen) gebruikt. Het berekenen van de uiteindelijke weerdata wordt gedaan door het software programma waar nu inmiddels al 15 jaar aan wordt gesleuteld door Thomas J. Ehrensperger. Het mooie van dit programma is dat de lokale weerdata ook kan worden ingevoerd, gezamelijk met synoptische verschijnselen zodat de voorspelling verder getuned kan worden. Ook is het mogelijk om snel verschillende modellen door te rekenen zodat de voorspelling beter bepaald kan worden.

Op deze site staan ook diverse hotlinks naar andere weerpagina's zodat u met 1 klik de buienradar, onweerradar, de straalstroomverwachting en vele vele andere nuttige weerinformatie kunt raadplegen.

Voor meer informatie zie de volgende links:

www.weather-display.com

Weatherlink van Davis

www.joomla.org

www.wxsim.com

 


 

 


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl