zaterdag 07 december 2024
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
We hebben 1 gast online
Administrator
Laatste Nieuws
Zomers maar niet altijd zonnig E-mail
maandag 10 augustus 2015
Het blijft ook deze week aangenaam zomerweer, met naast zon ook wolkenvelden. Later in de week neemt de kans op onweer toe. Het is deze week nog volop zomer in Nederland, maar niet iedere dag even zonnig. Dat hebben we vandaag al gemerkt. In het westen kwam de zon er in de loop van de dag steeds vaker door, maar de wolken in het oosten van het land waren hardnekkiger met lokaal ook enkele buien. Toch steeg het kwik op veel plaatsen nog naar 20 tot 25 graden. Later deze week wordt het overal warmer, maar neemt de kans op een donderbui wel toe. Morgen meer zon Een uitloper van het hogedrukgebied dat nabij de Azoren ligt op de Atlantische Oceaan krijgt vanaf dinsdag weer meer invloed op het weer in onze omgeving. Zwakke storingen weten ons land nog wel te bereiken, maar leveren alleen maar wat wolkenvelden op. De vroege dinsdagochtend kan lokaal nog even grijs aan doen vanwege lokale mist of lage wolkenvelden, maar het 'ochtendgrijs' lost ook al snel weer op. De zon laat zich in de loop van de dag geregeld zien. Met een mix van wolken en zon en op de meeste plaatsen droog weer stijgt de temperatuur ’s middags naar 23 tot 27 graden. Vlak bij zee is het met een matige noordwestenwind een paar graden minder warm. Warmer, maar ook enkele buien Vanuit het zuiden rukt een thermisch lagedrukgebied op naar Frankrijk en koerst verder naar onze omgeving. Woensdag hebben we daar nog weinig last van en wordt het opnieuw een vrij warme zomerdag met vergelijkbare temperaturen als de dag ervoor. Op de stranden kan het kwik net iets hoger uitpakken met een aflandige wind. De wind is noordoostelijk en meest matig, kracht 3 of 4. Het blijft overal droog. Als het lagedrukgebied vanuit Frankrijk dichterbij komt wordt de wind later in de week oostelijk en wordt het drukkend warm. Donderdag lopen de temperaturen in het binnenland op tot rond de tropische 30 graden. Bij zee en langs het open water is het ook erg warm en brengt een verkoelende duik verlichting. Er is volop zon, maar in de namiddag en avond neemt de kans op een regen- of onweersbui in het zuiden van het land toe. Normale temperaturen Vrijdag kan op meer plaatsen een bui vallen met lokaal ook onweer. Ook dan blijft het 'hoogzomers' met 23 graden op de stranden tot maximaal 26 landinwaarts. Vanaf zaterdag komt het weer in Nederland meer onder invloed te staan van een omvangrijk lagedrukgebied ten noordwesten van de Britse eilanden en wordt het wat minder plakkerig. Er is wel wat minder ruimte voor de zon in het weekend en het blijft ook niet overal droog, maar met een matige zuidwestenwind is het nog best aangenaam weer met 's middags 20 tot 24 graden. De zomer is dus nog niet voorbij. Bron: www.weer.nl
 
Hoe heet wordt morgen (vrijdag)? E-mail
donderdag 01 augustus 2013

Als alles op z’n plek valt, kan het vrijdag, op basis van de modelberekeningen zoals die nu voorliggen, op de warmste plaatsen in Nederland tussen 37 en 38 graden worden. In dit verhaal gaan we op zoek naar redenen waarom deze temperaturen niet worden gehaald.

Afgelopen juni, rond de 19e, deed zich een situatie voor waarin het potentieel zeer warm kon worden. Onweersbuien, de avond ervoor ontstaan boven Frankrijk en op het moment suprême uitdovend boven Nederland, deden de potentiele warmte toen echter de das om, waarna een brede maatschappelijke discussie volgde over de verwachting, die aan die dag voorafging.

Om een herhaling van toen te voorkomen, gaan we nu op zoek naar redenen waarom het vrijdag niet zo heet wordt als potentieel mogelijk is. Pas als geen van die zaken optreedt, kunnen we eventueel op het laatste moment alsnog aan het maximaal haalbare gaan denken. Maar dat doen we dan pas een paar uur van tevoren. Als we ook echt zicht hebben op wat er vrijdag precies gebeurt.

Alles moet op z’n plaats vallen
Om het in Nederland tot extreme warmte te laten komen, moet alles precies op z’n plaats vallen. Dat dagen waarop dat ook echt gebeurt erg zeldzaam zijn, mag blijken uit het feit dat het absolute Nederlandse warmterecord, gevestigd op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld, al bijna 69 jaar oud is. Zelfs de snelle klimaatverandering van de laatste tientallen jaren heeft hierin niets kunnen veranderen. Het is tijdens de hittegolven van augustus 2003 en juli 2006 in het zuidoosten van het land weleens ruim 37 graden geweest, maar het record bleef steeds buiten bereik.

Vorig jaar was er ook een kans
Dat was ook zo vorig jaar op 19 augustus, toen zich wel een grote kans leek voor te doen op benadering, evenaring of zelfs een kleine verbetering van het Nederland warmterecord. Dat het toen niet lukte, had niet te maken met het feit dat de aangevoerde lucht er niet warm genoeg voor was. Dat was hij toen namelijk wel. Het probleem zat hem in het invallen van een zeewind, al heel vroeg in de ochtend. Die zorgde ervoor dat er zo’n grote thermische gradiënt over het land kwam te liggen tussen het sterk afgekoelde westen en het wel hete oosten, dat een thermische wind er de oorzaak van was dat de verwachte zuidelijke tot zuidoostelijke wind in het oosten uitbleef en door een zuidelijke tot zuidwestelijke wind werd vervangen. Een klein beetje van die koelere lucht in het westen werd zodoende in het oosten toch bijgemengd waardoor het record uitbleef.

In het Limburgse Ell werd uiteindelijk een temperatuur van 36,7 graden gemeten. Verder was het die dag ook niet helemaal zonnig. Velden met hoge sluierbewolking trokken over die de zon af en toe behoorlijk afschermden. Soms waren ze zo dik dat er in de middag zelfs een paar kleine buitjes uit vielen. En zo kwamen de verwachte, extreem hoge temperaturen er uiteindelijk niet.

De kans van afgelopen juni
De volgende kans deed zich afgelopen juni voor. Opnieuw leek de aangevoerde lucht, een paar dagen tevoren warm genoeg voor een thermisch hoogstandje. Addertjes zaten er meteen al onder het gras. Een daarvan kwam ook uit: een onweerscomplex dat de avond tevoren boven Frankrijk ontstond gooide roet in het eten. Hield de zon overdag lange tijd tegen en bracht niet alleen ons als meteorologen, maar ook de mensen die van het verwachte mooie weer wilden gaan genieten, een grote teleurstelling. In plaats van een hete zon, viel er regen en was het lange tijd kil en grijs. Een langere opklaring bracht de temperaturen uiteindelijk alleen in Limburg boven 30 graden.

Wat kan nu roet in het eten gooien?
Wat kan aanstaande vrijdag roet in het eten gooien? Een reëel gevaar is dat het precies zo gaat als vorig jaar op 19 augustus, toen een vroeg invallende zeewind de verwachte extreem hoge temperatuur tegenhield. Ook vrijdag wordt geen sterke, aflandige wind verwacht die zo’n zeewind volledig kan tegenhouden. Zonder die tegenwerking rukt een invallende zeewind landinwaarts op en helpt de potentieel extreme temperaturen, ook in het oosten, mogelijk om zeep.

Toch zit er wat dit betreft nog wel een addertje onder het gras. Als je de weerkaart van het ECMWF voor vrijdag sec bekijkt, wordt daarop namelijk wel een klein (thermisch) lagedrukgebiedje ingetekend, dat vanuit Frankrijk naar het noordoosten komt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de wind aan z’n voorzijde in Nederland wel een tijdje oostelijk of zuidoostelijk wordt, met dan de kans dat een eventueel invallende zeewind alsnog wordt tegengehouden. Dit soort berekeningen zijn echter erg gevoelig voor veranderingen. We weten het pas vrijdagochtend echt.

Onweerscomplex?
Een andere optie is, dat op dat lagedrukgebiedje, donderdagavond boven Frankrijk opnieuw een onweerscomplex ontstaat, dat vrijdag uitdovend over ons land naar het noorden trekt. En hoge temperaturen tegenhoudt, zoals in de junimaand gebeurde. Of dat zoveel bewolking met zich meebrengt, dat de zonnestraling teveel wordt tegengehouden om het warmtepotentieel ten volle te benutten. Dit is echter nog lang niet zeker. De lucht in Frankrijk en ook bij ons is vrijdag naar verwachting zo droog, dat het maar de vraag is of de vorming van buien of bewolking tot de mogelijkheden behoort. Maar ook dat zien we op een later moment pas. Wel is het zo dat de zon alweer een stukje lager staat dan in juni en er dus minder potentiele instraling beschikbaar is. En verder is de bodem door de regen van de laatste tijd niet meer zo droog als dat hij dat eerder deze maand was. Een droge bodem komt de opwarming overdag juist ten goede.

Een laatste punt dat een kink in de kabel zou kunnen brengen is dat de lucht die onze kant op komt en waarin het allemaal moet gebeuren vrijdag toch minder warm is dan zich nu laat aanzien, zie ook hier de voorbije junimaand. Dit is zeker een optie. De laatste berekeningen zie je al dat langzaam iets van die bovenluchttemperaturen wordt afgeknabbeld, al gaat het nog niet met meerdere graden tegelijk, zoals in juni uiteindelijk wel het geval was. Daarbij is de tong van hete lucht die naar ons toekomt maar smal en hoeft er maar iets in de windrichting op wat grotere hoogte te veranderen of er gaat nog iets meer van die bovenluchttemperaturen af. Ook dit weten we vrijdag pas precies.

Niet zo warm dus?
Al met al zijn er dus redenen om de temperaturen voor aanstaande vrijdag nog niet maximaal in te zetten. Bij Meteo Consult hebben we nu als hoogste waarde voor een plaats in Brabant 36 graden als hoogste temperatuur, de rest van het land zit tussen 28 tot 30 graden aan zee en 33 tot 35 graden in het binnenland. Mocht het zo zijn dat we alle hiervoor benoemde onzekerheden vrijdagochtend alsnog kunnen wegstrepen, dan zou het wel zomaar ergens 37 of 38 graden kunnen worden. In dat geval zouden we een voor Nederlandse begrippen extreem hete dag mee kunnen maken.

Bron: Meteo Consult.

 
Regenminuten en droge uren E-mail
donderdag 02 augustus 2012

Wie in eigen land kampeert, wil het liefst droog weer. Nou is een bui van 5 minuten op één dag niet zo vervelend, maar bijvoorbeeld een halve dag regen is minder gewenst als je buitenactiviteiten wilt plannen. We kijken even naar de regenduurverwachting.

Zeker de komende vijf dagen is het wisselvallig weer. In deze tijd van het jaar betekent dit meestal geen verregende dagen, maar een regelmatige afwisseling van enkele buien en perioden met zon. Dit lijkt ook de komende tijd zo te zijn. Dus er zijn dan ook (lange) droge momenten en dagdelen te verwachten. Een geheel droog etmaal lijkt voorlopig niet aan de orde te zijn, aangezien standvastige hogedrukgebieden te ver van ons vandaan liggen.

Koudeput
Het is een lagedrukgebied dat ons weer bepaalt; het zal gedurende een dag of vijf langzaam van boven de oceaan via Engeland naar Scandinavië schuiven. De depressie is ook goed in de bovenlucht terug te vinden en is gevuld met een portie vrieskou, een zogeheten koudeput of kortweg, put. En het is niet de eerste put van deze zomer.....Eigenlijk is het nog altijd wachten op een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië dat als blokkerend systeem voor storingen en koudeputten dient en bij ons een periode met warme, droge oostenwinden in gang zet. Tot nu toe deze zomer is de luchtdruk boven Scandavinië echter nauwelijks hoog geweest. Dat laat het kaartje hiernaast, met de drukafwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde op het noordelijk halfrond in de maanden juni en juli, zien.

Buienverwachting: lastig
De precieze aanvangstijden, zwaarte en duur van losse buien dan wel buienstraten zijn vooraf moeilijk in te schatten, hoe graag we dat ook zouden willen.... Een zone met regen die bijvoorbeeld van west naar oost passeert is makkelijker te 'timen'. Maar in de zomerperiode gaat het vaker om buiensituaties dan in het winterhalfjaar. Een bui is een weersysteem op zich en kan een eigen leven leiden. Ook kunnen buien 'zomaar uit het niets' ontstaan en waar geen enkel computermodel rekening mee heeft gehouden. Bovendien kunnen de verschillen van plaats tot plaats groot zijn. En juist dit alles maakt een weersverwachting met buien zo lastig. Toch proberen we dagelijks een zo goed mogelijke uitspraak over buien te doen. Zeker de gedetailleerde weermodellen, de fijnmazige, zijn daarvoor een belangrijk instrument. Deze computerberekeningen werken met een roosterpuntafstand van bijvoorbeeld slechts 3 kilometer

Regenduur
Met behulp van formules en andere berekeningen afkomstig van de diverse computermodellen leiden wij de regenduurverwachting, in uren, af. Daarbij wordt steeds gekeken naar tijdvakken van 6 uur; van 2 uur 's nachts tot 8 uur 's ochtends, van 8 tot 14 uur, van 14 tot 20 uur en van 20 tot 2 uur. In de kaarten hiernaast staat de verwachting voor morgen, vrijdag, en zaterdag. Het is duidelijk dat zowel morgen als zaterdag de meeste buien steeds in de middag en begin avond vallen (maar dit geldt in grote lijnen ook voor zondag, maandag en dinsdag....), op het moment dat de temperatuur het hoogst is en daarmee de onstabiliteit het grootst, met als gevolg het ontstaan van losse buien. Ze volgen duidelijk de zogeheten dagelijkse gang. 

Een trog/buienstoring echter trekt zich van de dagelijkse gang soms niets aan en kan dan ook af en toe in de nachtelijke uren passeren. Een enkele bui zal onweer bevatten, aangezien de bovenlucht vrij koud is en blijft met bijvoorbeeld op rond vijf kilometer hoogte temperaturen van omstreeks of nabij -20 graden. Met dan aan het aardoppervlak middagtemperaturen van iets boven 20 graden, zeker gedurende de eerstkomende dagen, kom je aan minimaal 40 graden verschil tussen 5 km en grondniveau; de vuistregel voor het optreden van onweer.

En dit was dan de zomer van 2012?
De weerkaarten van vorige week lieten voor de periode tot en met 26 augustus (morgen kijken we dus een weekje verder) in ieder geval nog altijd geen verandering naar stabiel hogedrukweer zien. Het zou in grote lijnen licht wisselvallig weer moeten blijven met steeds een enkele soms felle bui, geregeld zon en daarbij maximumtemperaturen zo tussen 20 en 24 graden, misschien in de tweede helft van augustus enkele dagen met iets warmer weer. Een trendverwachting die geeneens zo heel slecht was voor een vakantie in eigen land....

Bron: Meteo Consult
 
Juli was nat en meestal koel E-mail
donderdag 02 augustus 2012
Ondanks het warmere weer in het begin en later in de maand gaat juli 2012 als een koele maand de geschiedenis in. Bovendien zorgden flinke buien voor goed gevulde regenmeters waardoor de maand overal te nat was. Het zonovergoten weer van vorige week voorkwam wel dat juli ook somber was.
Gemiddeld over het land was de zon ongeveer 210 uur te zien wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde. De Kooy bij Den Helder was de zonnigste plaats met omstreeks 240 uur zon. De eerste drie weken waren echter somber met soms veel regen en een serie koele dagen. 

De gemiddelde temperatuur bedroeg in De Bilt ongeveer 17,3 graden. Dat is ruim een halve graad lager dan normaal (het gemiddelde over 1981-2010) in juli. Aangezien ook juni een koele maand was staat de zomer in elk geval voorlopig op achterstand. Het aantal mooi-weerdagen (warm, zonnig en droog) is op de vingers van een hand te tellen. Juni leverde geen enkele mooie dag op, juli telde er vier, alle in de zonnige en voorlaatste warme week. In het zuiden en oosten zijn toen ook tropische temperaturen van iets boven de 30 graden gemeten. In De Bilt werd de tropische grens niet bereikt, maar telde de maand nog wel zeven zomerse dagen (normaal zijn dat er negen) met 25 graden of meer. 

Het meest opmerkelijk was de regen. Op verschillende dagen vielen er buien met lokaal veel regen in korte tijd. Daardoor lopen de regenhoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteen. Vrijwel overal in het land was het echter natter dan gewoonlijk in juli. De minste regen, circa 75 mm, viel in Nieuw Beerta terwijl de regio Amsterdam met lokaal 200 mm het natste deel van Nederland was. Landelijk gemiddeld viel omstreeks 110 mm tegen 78 mm normaal. 

Bijzonder veel regen viel op 5 juli op de Veluwe en in Overijssel waar Rouveen een etmaalsom van 55 mm noteerde. Die dag telde in ons land liefst 24000 bliksemontladingen. Steenbergen kreeg op 6 juli 74 mm in de regenmeter. Ook op 27 juli maakten flinke regen- en onweersbuien, die zich vooral manifesteerden in het zuidoosten en oosten een einde aan het warme zomerweer. Het neerslagstation IJsselsteyn in Limburg kreeg 59 mm. Daarna trokken nog een aantal buienlijnen met regen en onweer over het land met plaatselijk opnieuw 20 tot 30 mm binnen 24 uur. Een wolkbreuk in het stroomgebied van de rivier de Gulp ten zuiden van Slenaken in het zuiden van Limburg leidde op 29 juli tot overstromingen en schade. 

Ook vorig jaar was juli een zeer natte, sombere en koele maand, de jaren daarvoor was de tweede maand van de meteorologische zomer meestal warmer. 
Bron: KNMI
 
Jaar 2011 was zeer warm en zonnig E-mail
woensdag 04 januari 2012
December hoort tot de zachtste maanden van de meetreeks

Het afgelopen jaar was in veel opzichten opmerkelijk. De winter liet het vrijwel afweten, de lente was extreem zacht, recorddroog en zeer zonnig, de zomer uitzonderlijk nat en somber, waarna de herfst uitblonk in zon, warmte en droogte.

Ondanks het wisselende weer sloeg de balans door naar de warme kant. Het hele jaar leverde in De Bilt een gemiddelde temperatuur op van 10,9 graden tegen 10,1 graden normaal. Daarmee staat 2011 op de derde plaats van de warmste jaren van de meetreeks sinds tenminste 1901. Het jaar deelt zijn derde positie met 1990, 1999 en 2000 die net zo warm waren. Aan top staan 2006 en 2007 met 11,2 graden als gemiddelde. Uit de 21e eeuw staan ook 2002 (10,8 graden), 2005 (10,7 graden) en 2008 (10,6 graden) bij de tien warmste. Vorig jaar was het met gemiddeld 9,1 graden een stuk minder warm. 

Het jaar 2011 telde 93 warme dagen (minstens 20 graden) tegen 85 normaal. Op 20 dagen werd in De Bilt een zomerse temperatuur van minstens 25 graden gemeten terwijl een jaar gewoonlijk 26 zomerse dagen telt. Twee dagen waren tropisch met 30 graden of meer tegen vier normaal. Op 46 dagen kwam de temperatuur onder nul tegen 58 vorstdagen als langjarig gemiddelde. Een ijsdag met de hele dag vorst was er alleen in januari terwijl het jaar normaal acht ijsdagen oplevert.
De hoogste temperatuur was 34,5 graden gemeten op 28 juni in Eindhoven en Hupsel in het oosten van ons land. Op 30 januari noteerde Volkel met -8.5 graden de laagste temperatuur van het jaar. 

De zon scheen vaker dan we gewend zijn. Gemiddeld over het land telde het jaar 1836 uur zon tegen 1639 uur gemiddeld over 1981-2010. De veelbelovende drie voorjaarsmaanden, maart, april en mei vormden samen het zonnigste seizoen sinds het begin van de metingen, terwijl de teleurstellende zomermaanden juni, juli en augustus de somberste waren in veertien jaar. Een groter contrast tussen lente en zomer is nauwelijks denkbaar.

Gemiddeld over het land viel 781 mm neerslag tegen 847 mm normaal. Daarmee was 2011 een vrij droog jaar, maar opmerkelijk genoeg waren er regelmatig beelden van wateroverlast in het nieuws. De drie zomermaanden telden liefst acht dagen met lokaal 50 mm of meer in een etmaal. Herhaaldelijk trokken zware buien met onweer over het land. Deelen op de Veluwe was volgens voorlopige cijfers de natste plek van het land met 985 mm waarvan de zomer alleen al bijna 450 mm voor zijn rekening nam. 

De herfst was een stuk droger met vooral in november zeldzaam weinig neerslag. Die maand leverde landelijk gemiddeld slechts 9 mm op, een droogterecord voor november. 
Zeer zachte en natte december
December was tenslotte een zeer zachte en bijzonder natte maand. Gemiddeld over het land viel 150 mm tegen 80 mm als klimatologisch gemiddelde. In het zuidwesten komt de neerslagsom op een paar plaatsen zelfs dicht in de buurt van de 200 mm. Ondanks de vele regen scheen de zon iets meer dan gewoonlijk in de kerstmaand. Landelijk gemiddeld leverde december 52 uur zon op tegen 49 uur normaal. 

In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur over december uit op 6,5 graden tegen 3,7 graden normaal. Sinds 1901 was deze maand slechts drie keer nog warmer en in 2006 was december net zo zacht als dit jaar. Een grote tegenstelling met 2010 toen de sneeuwrijke december de koudste was in veertig jaar. 
Bron: KNMI
 
Wisselvallig Europa E-mail
maandag 25 juli 2011

Het is zomervakantie en een groot deel van de Nederlanders trekt er dan een tijdje op uit. Het Middellandse Zeegebied is vaak favoriet, vooral omdat de kans op zon en warmte daar relatief groot is, maar ook Scandinavië en oostelijk Europa worden over het algemeen druk bezocht. Het is deze laatste weken echter goed zoeken naar een zonnige en warme stek in Europa.

In eigen land is het de laatste weken wisselvallig geweest en ook vandaag (zondag) is het nat, maar ook op veel andere plaatsen binnen Europa is het niet anders. Lagedrukgebieden overheersen al een aantal weken boven het noorden en midden van het Europese continent. Hoger in de atmosfeer, op ongeveer 5 kilometer hoogte ofwel het 500 hPa vlak, ligt namelijk een zogeheten trog vanuit het noordelijk poolgebied tot boven de centrale delen van Europa. Deze is gevuld met koelere lucht en levert onstuimig weer op. In de luchtstroom om deze trog heen, deze waait nu grofweg vanuit het noordwesten richting het Alpengebied en draait daarna weer terug naar het noordoosten, worden om de haverklap storingen aangevoerd.

Het zuidwesten van Europa, maar vooral de hoek van Griekenland en Turkije ontspringen hierdoor over het algemeen de dans en daar is het dan ook al een paar weken achter elkaar prachtig zomerweer met volop zonneschijn en middagtemperaturen tot ruim boven 30 graden. Het noorden van Spanje en onder andere Italië bevinden zich soms op de grens van de warmere lucht in het zuiden en de koelere lucht vanuit het noorden en pikken daardoor soms ook een paar (stevige) buien mee. Ook de komende dagen is het bovenstaande het geval. In Griekenland en Turkije is het warm met veelal 28 tot 35 graden en vrijwel alleen maar zonneschijn. Ook in Spanje en Portugal is het zonnig en warm met vooral in de hoek van Andalusië soms middagtemperaturen tot 37 a 38 graden. Van de Spaanse Noordkust tot op de Balearen (waaronder Mallorca en Ibiza) vallen echter diverse buien en vooral in Baskenland wordt het vaak niet warmer dan een graad of 21. In Italië en op bekende vakantie-eilanden in de Middellandse Zee, zoals Sicilië, Corsica en Ibiza, is het ook zomers met veel zon en veelal ruim 25 graden, maar lokaal valt daar ook een buitje.

Frankrijk

Prima weer dus in het Middellandse Zeegebied, maar in grote delen van Frankrijk valt het de komende dagen behoorlijk tegen. De Franse Riviera heeft wel flink wat zonneschijn bij zo’n 25 graden, maar daar waait momenteel de Mistral, een stevige wind in de Rhône Vallei. In de rest van Frankrijk is het regenachtig met plaatselijk ook een flinke plens regen. Bretagne en Normandië blijven veelal droog met wel behoorlijk veel bewolking. Het is in Frankrijk gemiddeld een graad of 20, alleen de zuidoostkust is met 25 graden dus iets warmer.

Wisselvallig

In de rest van Europa is het ook al een behoorlijke periode wisselvallig zomerweer. Er zitten af en toe een paar mooie dagen tussen met zonneschijn en middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden, maar deze worden afgewisseld door een stuk koelere en minder fraaie dagen. Op sommige dagen is het zelfs uitermate nat met bovendien veel wind en doet het eerder herfstachtig dan zomers aan. Voor de Alpen gold de afgelopen dagen hetzelfde en daar viel boven 2000 meter zelfs nog een vers laagje sneeuw. De komende dagen begint het daar echter op te knappen met iets meer zonneschijn en nog slechts heel lokaal een bui. De actievere buien zitten momenteel in het oosten van Europa. In een lijn van grofweg de Baltische Staten, over oostelijk Polen, Roemenie tot in delen van Bulgarije vallen nu en dan stevige regen- en onweersbuien. De Bulgaarse kust houdt het echter droog met flink wat zon. Deze lijn met buien vertegenwoordigt de scheidslijn tussen de warme lucht die zich momenteel boven Rusland bevindt en de ‘koelere’ lucht boven Centraal-Europa. In zowel Letland als in Roemenie ligt het kwik de komende dagen echter nog boven 25 graden.

Vrij zonnig Finland

Hoewel het na het weekeinde nog flink blijft regenen in Denemarken en het zuiden van Noorwegen en Zweden wordt het daar vanaf dinsdag geleidelijk droger met nog af en toe een lokale bui. Dezelfde storing die vandaag in ons eigen land voor veel regen resulteerde, trekt daar ook geleidelijk weg, waarna zich lichte verbetering inzet. Vooral in Finland is het de zon de komende dagen ruimschoots vertegenwoordigd en wordt het 22 tot 25 graden. In Duitsland, België, Luxemburg en op de Britse eilanden is het de komende dagen meest droog met nog wel flink wat wolkenvelden. Vooral in het zuiden van Engeland, maar ook in het zuiden van Duitsland breekt ook geregeld de zon door en met af en toe hett zonnetje erbij wordt het er dan net 20 a 21 graden.

Bron: Meteo Consult

 
December maakte winter vrij koud E-mail
donderdag 03 maart 2011
Januari en februari waren te zachte maanden
De winter begon eigenlijk al eind november en december was de koudste maand in ruim veertig jaar. Daarna was het vrijwel gedaan met vorst en sneeuw en konden de schaatsen in het vet blijven. Januari en februari waren zacht met vooral in februari veel zacht weer. Door de extreme kou in december wordt de winter van 2011 door de klimatologen van het KNMI uiteindelijk als vrij koud geboekstaafd. Een meevaller was het vrij droge en vaak zonnige weer al bood december wel veel gladheid door sneeuw en ijzel.
In De Bilt was de gemiddelde temperatuur over de afgelopen winter 2,3 graden tegen 3,3 graden als langjarig gemidddelde over 1971-2000. December was met gemiddeld -1,1 graden veruit de koudste maand van het seizoen, gevolgd door een vrij zachte januari (3,5 graden) en een zachte februari (4,6 graden). 

De afgelopen winter telde het KNMI 52 vorstdagen, waarvan december er liefst 29 voor zijn rekening nam. Een vorstdag is een dag met een minimumtemperatuur onder nul. Gewoonlijk tellen de drie wintermaanden samen 38 vorstdagen. Op een ijsdag blijft het de hele dag vriezen en dat gebeurde deze winter op 13 dagen, waarvan 12 in december. Normaal telt de winter acht ijsdagen.

Op 20 december werd in Leystad de landelijk laagste temperatuur van -16,9 graden gemeten. Op 12 februari wees de thermometer in Ell (L) 14,6 graden op het warmste moment van de winter. 

Verder was de winter met landelijk gemiddeld 165 mm tegen 194 mm tamelijk droog. De verschillen in neerslag waren echter groot: in het noordoosten viel lokaal slechts 113 mm, in Maastricht 216 mm. December was de droogste maand van het trio, maar toen viel vrijwel alle neerslag als sneeuw. Op verschillende plaatsen lag er die maand op alle dagen sneeuw met een dikte van lokaal 20 tot 30 cm. Vooral 17 december was een dag met vooral in de randstad veel sneeuwoverlast en zelfs een verkeersinfarct. Het zuidoosten kreeg vlak voor Kerst een dik pak sneeuw. Toen was er ook op andere plaatsen overlast door stuifsneeuw. IJzel zorgde tussen Kerst en nieuwjaar voor veel problemen. Daarmee werd de overgang naar milder weer ingeluid. 

Januari en februari deden veel minder nog aan winter denken met amper sneeuw en hooguit lokaal enkele dagen met matige vorst. Toch leverde het weer ook in februari overlast door ijzel. Vooral op de eerste dag van de maand werden de wegen in het oosten spiegelglad. 

De zon scheen de afgelopen drie maanden 183 uur tegen 172 uur normaal. Januari was de zonnigste maand, december bood het normale aantal uren zon terwijl februari aan de sombere kant was.
Bron KNMI
 
Koudste jaar sinds 1996 met veel zon E-mail
dinsdag 04 januari 2011
Voor het eerst sinds 1996 lag de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt ruim onder normaal. De gemiddelde temperatuur over 2010 was 9,1 graden tegen 9,8 graden als langjarig gemiddelde. Dat is opmerkelijk na een lange reeks van louter warme of zeer warme jaren. Sinds 1988 lag de gemiddelde temperatuur met uitzondering van 1996 jaarlijks ruim boven het langjarig gemiddelde. In 1996 was het jaargemiddelde 8,6 graden zodat 2010 het koudste jaar is in vijftien jaar.
De kou in Nederland en grote delen van Europa doet niets af aan de warmte wereldwijd. Gemiddeld over de hele wereld hoort het afgelopen jaar zelfs tot de drie warmste sinds het begin van de metingen.

Ons land kreeg echter weer eens te maken met serieus winterweer, zowel in het begin van het jaar als aan het einde. De vorige winter was de koudste in veertien jaar met bijzonder veel sneeuw. Vooral januari 2010 was met gemiddeld -0,5 graden een koude maand. Ook mei was zeer koel maar de koudste maand van het jaar is december.


Zeer koude december
De gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand was in De Bilt -1,1 graden waar +4,0 graden normaal is voor de kerstmaand. Zo'n grote afwijking is in december in ruim veertig jaar niet voorgekomen. December 1969 was met -1,4 graden nog iets kouder.

Op 20 december 2010 daalde de temperatuur in Lelystad tot -16,9 graden, de laagste temperatuur van het jaar. December was met landelijk 47 mm tegen 79 mm normaal een droge maand maar het grootste deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw. Alleen op 11 en 12 december lag er in ons hele land geen sneeuw.

Vooral op 17 december viel in korte tijd veel sneeuw: de Randstad en Zeeland kregen op een aantal plaatsen circa 20 cm. De dagen daarna viel vooral veel in een strook over het midden van het land. Opmerkelijk was ook de langdurige sneeuwval op 23 en 24 december in het zuidoosten. Op veel plaatsen viel in ruim vierentwintig uur 5 tot 10 cm waardoor het reeds bestaande sneeuwdek verder aangroeide. De sneeuw die viel en die er al lag veroorzaakte veel overlast vooral omdat de wind ook toenam. De kerstdagen waren in het grootste deel van het land wit zodat het KNMI net als vorig jaar een witte kerst boekte, de achtste sinds het begin van de 20e eeuw. Op 30 en 31 december kreeg de oostelijke helft van het land te maken met langdurige gladheid door ijzel.
Warme en zonnige zomer
Behalve de winter was ook de herfst dit jaar aan de koude kant. De zomer was echter warmer en zonniger dan normaal. Gemiddeld over de drie zomermaanden juni, juli en augustus was de temperatuur in De Bilt 17,7 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. Dat hoge gemiddelde was vooral te danken aan de bijzonder warme juli, een van de warmste van de meetreeks.

In Limburg werd het op drie dagen warmer dan 35 graden, op 9 juli werd in Arcen zelfs 36,2 graden gemeten. De zon scheen landelijk gemiddeld 692 uur tegen 591 uur normaal. Op 10, 12 en 14 juli werd ons land getroffen door een reeks zware onweersbuien met extreme weersomstandigheden. Het zwaarst was het onweer van 14 juli met zeer zware windstoten en valwinden. Het noodweer kostte aan twee mensen het leven.

Augustus was koel met bijzonder veel regen. Dat was zelfs een van de natste zomermaanden sinds het begin van de metingen. Vooral 26 augustus was uitzonderlijk nat met op een aantal plaatsen 80 tot 130 mm in een etmaal. De 13e november was in Limburg zeer nat met lokaal 90 tot 100 mm binnen 24 uur.

Zonnig jaar
In 2010 viel gemiddeld over het land 801 mm neerslag wat vrijwel overeen komt met het langjarig gemiddelde. De zon scheen beduidend vaker dan gewoonlijk. Gemiddeld over het jaar registreerde het KNMI 1772 uren zon tegen 1550 uren normaal. Het zonnigst waren de kustgebieden. In Stavoren scheen de zon zelfs 1900 uren. Maastricht kreeg slechts 1626 uren zon.

 

(Bron: KNMI)


 
Meteo Bleiswijk volgen op Twitter E-mail
donderdag 23 december 2010

Je kunt Meteo Bleiswijk ook volgen op Twitter. Je wordt overdag op de hoogte gehouden van het actuele weer en wanneer er bijzondere omstandigheden zijn of leuke, schrikbarende of fascinerende weersfenomenen dan zal ik dat ook melden. Klik op onderstaand plaatje om naar mijn Twitterpagina te gaan.

Volg Meteo Bleiswijk op Twitter

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 1 - 17 van 106
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl