vrijdag 29 september 2023
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Laatste Nieuws
De eerste ijsdag van deze winter E-mail
maandag 14 december 2009

De eerste ijsdag van de winter 2009/2010 is een feit. Moesten we vorig jaar nog wachten tot 29 december, nu is het al zover.

Een ijsdag is een dag waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt. Vandaag is de maximum temperatuur niet boven de -1,3 graden uitgekomen dus we mogen spreken van een overtuigende ijsdag.

 
Voor de winterliefhebbers, sneeuwliefhebbers en ijsaangroei E-mail
zondag 13 december 2009

Voor de winterliefhebbers, sneeuw-o-fielen en ijsfanaten zijn er twee pagina's op deze site die het vermelden waard zijn.

Op Meteo Bleiswijk kan dagelijks de verwachte sneeuwhoogte in de wintersportgebieden worden bekeken, kan de verwachte ijsaangroei worden afgelezen voor de komende 10 dagen worden gezien en kan uiteraard de weersverwachting van de komende dagen worden gevolgd zodat je op de hoogte blijft van het verwachte winterweer.

Kijk voor de ijsaangroei op de volgende pagina:

http://www.meteo-bleiswijk.nl/verwachte-ijsaangroei.html

Kijk voor de sneeuwval en huidige sneeuwhoogtes op:

http://www.meteo-bleiswijk.nl/sneeuwhoogtes.html

En voor het verwachte winterweer op:

http://www.meteo-bleiswijk.nl/verwachting.html

 

 
NAO Index toegevoegd bij de verwachtingen E-mail
donderdag 26 november 2009
Om de kracht van de westcirculatie aan te geven wordt de zogenoemde NAO-index gebruikt. Deze is een maat voor het luchtdrukverschil tussen het zeegebied in de buurt van IJsland en dat rond de Azoren. Is de index sterk positief, dan is de luchtdruk bij IJsland laag en die bij de Azoren hoog. Boven de Oceaan vind je in dat geval vaak een westcirculatie terug die er in het winterhalfjaar voor zorgt dat het in ons deel van Europa zacht en wisselvallig is. Is de luchtdruk bij IJsland hoog en die bij de Azoren laag, dan geeft de NAO-index negatieve waarden aan. In dat geval is de kans tamelijk groot dat de westcirculatie geblokkeerd raakt. Onder voorwaarden – de drukgebieden moeten op de juiste plaats terechtkomen – kan het dan in de winter koud en stabiel winterweer worden.

Klik op onderstaande afbeelding om direct naar de NAO index pagina te gaan.

NAO index
 
Op bezoek bij Meteo Consult E-mail
zondag 15 november 2009
Afgelopen zaterdag ben ik op bezoek geweest bij Meteo Consult in Wageningen.
Dit bedrijf is het meest toonaangevende commerciele weerbedrijf in Nederland en is in 1986 opgericht door Harry Otten.

De uitnodiging had ik te danken aan de samenwerking met www.hetweeractueel.nl. Ik upload iedere 15 minuten mijn weerdata aan deze site en deze data wordt op zijn beurt weer doorgestuurd aan Meteo Consult. Zij gebruiken de waarnemingen om diverse onderzoeken te doen en vooral de neerlagdata is van grote waarde omdat de hoeveelheid neerlag zer grote lokale verschillen kunnen hebben.

De dag begon met een duidelijke presentatie tornadojagen met daarin een uitleg over hoe tornado's ontstaan en hoe je de juiste buien kunt vinden en met welke apparatuur dit gedaan wordt.
De presentatie werd aangevuld met indrukwekkende filmpjes en foto's .

De volgende presentatie ging over de samenwerking tussen HWA en Meteo Consult. Hier werd verteld wat er met onze data wordt gedaan en wat de mogelijke toekomstplannen zijn.

Na de presentaties kregen we rondleiding door het kantoor. Reinout van de Born nam ons mee naar de weerkamer waarbij de Hoofdmeteoroloog ons uitgebreid uitleg gaf over zijn taken en met welke middelen hij deze uitvoerd.

Active Image


Daarna kregen we de radiostudio's te zien waar de uitzendingen voor de nationale en lokale radiostations worden verzorgd.


Active Image


Als laatste kregen we de TV studio te zien. Jordi Bloem gaf uitleg over de Chroma Key en hoe zijn gemiddelde werkdag er uit ziet.
Twee deelnemers mochten daarna zelf proberen hoe het is om een TV weerbericht te presenteren


Active Image

Al met al een leuke dag, veel geleerd en een hoop gezien.


 
Nieuwe Poll: Komt er deze winter een elfstedentocht? E-mail
maandag 26 oktober 2009
De zomerpoll heb ik weer naar de achtergrond gebracht. Op de Pollpagina kan deze nog steeds bekeken worden.
Aangezien we nu weer langzamerhand naar het winterseizoen gaan, de dagen worden immers weer korter, is het weer tijd voor een nieuwe seizoenspoll.

De vraag van nu is of er een Elfstedentocht gaat komen in deze winter van 2009/2010. Vorig jaar hadden we toch weer een beetje winter. Gaat deze trend zich verder voortzetten of zullen de winters er weer net zo uit gaan zien als de voorgaande jaren.

Laat je stem horen, ik ben heel benieuwd naar de uitkomst.

Kijk in het linkermenu en maak je keuze!
 
Sneeuwhoogtes en onweer vernieuwd E-mail
donderdag 22 oktober 2009
Vandaag zijn de sneeuwhoogte en onweerpagina verder geoptimaliseerd. Op de sneeuwhoogte pagina zijn nu niet alleen een tabel maar ook sneeuwkaarten te zien waardoor het in 1 oogopslag duidelijk is waar de sneeuw ligt.

De onweerpagina is verder uitgebreid met kaarten van diverse europese landen en ook een europese overzichtskaart.
 
Grace is nog steeds verbazingwekkend E-mail
dinsdag 06 oktober 2009

De totstandkoming van tropische storm Grace nabij de Azoren was al een verrassing op zich. Nu, deze dinsdagmiddag, ligt het systeem voor Ierse kust en blijkt Grace toch een stuk langer van levensduur dan aanvankelijk het geval leek te zijn.

De tijdens het schrijven van dit verhaal meest recente modelberekeningen duiden erop dat het nog wel een flink aantal uur duurt voordat het over en uit is met de depressie. Het UKMO, het Britse weermodel dat als enige model momenteel Grace goed oppakt, berekent een ontwikkeling die het systeem tot boven het zuidwesten van Engeland en Wales laat komen.

Officieel geen tropische depressie meer….

Overigens mag het systeem om diverse redenen officieel geen tropische depressie meer worden genoemd, en moeten we eigenlijk spreken over de ‘restanten’ van Grace. De depressie ligt namelijk onder meer te noordelijk. Bovendien is ze deels ingesloten door een regulier frontaal systeem, in dit geval een front dat loopt van ten westen van Noorwegen tot helemaal ten westen van Grace.

Maar qua opbouw nog (even) wel

Volledig ‘extra-tropical’ is Grace echter ook weer niet. De belangrijkste kenmerken van een tropische depressie heeft ze nog: een gesloten kern die tot op grote hoogte met warme vochtige lucht is gevuld en ronddraaiende banden met bewolking en buien zonder dat deze kenmerken vertonen van reguliere warmte-, koude-, dan wel occlusiefronten. Hoewel het systeem zich nu vrijwel in een langgerekt koufront bevindt, voldoet de circulatie direct rond de kern nog steeds aan deze kenmerken. En dat bij zeewatertemperaturen van slechts 15 á 16 graden, een uitzonderlijke situatie.

Klassieke opbouw

Naast de satellietbeelden die nog steeds een afgesloten kern laten zien met daarin tevens een echt klein oog, spreekt ook de informatie uit het UKMO-model, dat actueel zeer goed op de situatie zit, boekdelen. Tot op grote hoogte is de kern van het systeem namelijk gevuld met warme vochtige lucht.

Windsnelheid

Overigens valt het wat betreft de windsnelheden rond het systeem waarschijnlijk mee. Van de zware storm die Grace gisteren nog was, is er deze dinsdag niet meer van over dan windkracht 7 of net aan windkracht 8 (wat in tropische termen nog net aan als ‘storm’ wordt gedefinieerd).

Route

Grace tolt momenteel rond ten zuidwesten van Ierland en beweegt in oostelijke richting. Volgens het UKMO-model bereikt het systeem vannacht het westen van Engeland of Wales waar het plots, sterk verstoord door de ruwheid van het landoppervlak, haar structuur verliest. Daarbij smelt het samen met het reguliere front.

Restanten bij ons

De restanten van Grace trekken uiteindelijk morgenochtend over een deel van ons land. Tegen die tijd geheel verweven met het langgerekte koufront. Later bewegen nog andere neerslaggebieden het land in. Regionaal regent het bij dit alles flink door.

Bronnen: NOAA (Hurricane Center), Meteo Consult
 
Komt er een tropische storm naar Nederland? E-mail
maandag 05 oktober 2009

Terwijl de westelijke Pacific getroffen wordt door de ene na de andere zware tropische cycloon, is het orkanenseizoen op de Atlantische Oceaan tot dusver erg rustig verlopen. Tot gisteren waren slechts zes tropische systemen sterk genoeg geworden om een naam te krijgen en daarvan wisten er twee – Bill en Fred - tot orkaankracht uit te groeien. Bill wist het zelfs tot een zogenaamde ‘zware orkaan’ te brengen. Hij kwam tot een categorie vier, op de orkaanschaal, die van 1 tot 5 loopt. Gelukkig voor een ieder bleef Bill boven open water razen, slechts een paar kleine eilandjes ondervonden de furie van deze cycloon.

Inmiddels is de volgende tropische storm tot ontwikkeling gekomen, met de naam Grace. Op zich is dat niet opvallend, maar dit is echter een zeer opmerkelijk systeem. Nog nooit eerder namelijk, voor zover bekend, wist een tropische storm zich zo ver noordelijk en oostelijk te ontwikkelen. We zetten de feiten op een rijtje.

De historie.

Europa wordt nooit getroffen door een tropische storm, althans een depressie die nog alle kenmerken vertoont van een tropisch systeem. Dat betekent een frontenloos, rond of ovaal lagedrukgebied dat geheel gevuld is met warme en vochtige lucht en voorzien is van een ‘oog’ in het centrum waarin het relatief rustig is. De sterkste winden vinden we juist in een band rondom dit oog.

Uiteraard hebben we wel eens last van een depressie die uit een voormalige tropische storm of cycloon is ontstaan en ook dan kan het flink regenen of waaien, of zelfs stormen. Zo’n systeem is dan eigenlijk getransformeerd tot een echte herfstdepressie, die zich uitleeft langs en op de grens van diverse luchtsoorten.   

Het was dan ook opmerkelijk dat op 8 oktober 2005 een tropische storm met de naam Vince, in het uiterste zuidwesten van Spanje, aan land wist te komen. De gemiddelde wind was toen al afgezwakt tot een dikke windkracht acht en de regen die er viel, zo’n 15 tot 50 mm, was in het droge gebied meer dan welkom.  Maar nu is daar dan Grace.

Grace: een opmerkelijke storm.

In de inleiding schreven we het al, qua hurricanes is het dit jaar op de Atlantische Oceaan behoorlijk rustig gebleven. Afgelopen vrijdag of zaterdag tekende de National Hurricane Center op haar kaarten een gebied in nabij de Azoren, waar een cluster van onweersbuien was te zien. De verwachting was dat dit gebied zich niet verder zou organiseren terwijl het naar het noorden trok; de kans dat de buien tot een tropische cycloon zouden uitgroeien binnen 48 uur, werd op kleiner dan 30% geschat. Dat leek een juiste inschatting te zijn, want al bij de volgende update zes uren later, werd het gebied al niet eens meer ingetekend.

Het was dan ook een complete verrassing toen gisterenavond opeens bleek dat de buien toch tot een actief systeem uitgegroeid bleken te zijn! Uit bestuderingen van de satellietfoto’s en metingen bleek dat er niet alleen sprake was van een tropische depressie, maar dat het systeem zo sterk was, dat er meteen van een tropische storm gesproken kon worden. Daarvan is sprake zodra de maximale gemiddelde windkracht gedurende minstens één minuut, 8 Bft of meer bedraagt. De windkracht werd echter meteen al ingeschat op een 10 Bft, een zware storm dus, en zo kreeg het systeem de naam Grace.

Op de satellietbeelden elders op deze site te zien dat Grace zich op een zeer opmerkelijke positie bevond en bevindt. Om 11 uur onze tijd vanochtend bevond het centrum van de storm zich 940 km ten noordoosten van de Azoren, op 43 graden noorderbreedte en 18 graden westerlengte, ter hoogte van de Pyreneeën dus, maar een stuk westelijker. Grace zal nog verder noordwaarts weten te komen, want haar koers is noordoost tot noord.

Is Grace wel een échte tropische storm?

Op de satellietbeelden is te zien hoe klein Grace eigenlijk is, maar dat ze er wel als een échte cycloon uitziet. Ze is kogelrond en had vanochtend een prachtig oog. Vanochtend is Grace zelfs nog iets verder in kracht toegenomen. Rond het oog woedde nu een volle windkracht elf met 60 knopen gemiddeld, oftewel 110 km/uur en windstoten tot 75 knopen, bijna 140 km/uur.

Het is verbazend dat het systeem zo toch bijna tot een orkaan wist uit te groeien, want de plek waar dit gebeurde, lijkt niet zo geschikt te zijn voor de ontwikkeling van een cycloon. Het zeewater ter plekke ligt met 20 graden duidelijk onder de 27 graden, die ongeveer als ondergrens geldt als zijnde gunstig voor de ontwikkeling van een tropische storm. De bovenlucht is ook relatief koud en daarmee lijkt Grace de ideale tussenweg te hebben gevonden tussen een ‘echte’ tropische storm en een zogenaamde ‘polar low’, die juist op hoge breedte in de winter in zeer koude lucht ontstaat. Maar dat maakt de ontwikkelingen niet minder opmerkelijk.

Duidelijk is in ieder geval dat Grace de komende uren en dagen boven steeds koeler zeewater gaat komen en ook te maken krijgt met een toenemende zuidzuidwestelijke windschering, die gekoppeld is aan een veel omvangrijkere depressie ten westen van de Golf van Biskaje. Door deze flinke depressie zal Grace dan ook al binnen twee etmalen worden opgenomen en de wind zal dan ook sterk zijn afgenomen.

Het is trouwens bepaald niet ondenkbaar dat uitlopers van deze storing juist op woensdag over ons land zullen trekken en zo een kletsnatte dag zullen veroorzaken, maar niet met veel wind trouwens. Mocht Grace toch andere plannen hebben, dan zullen wij u daar daarvan op de hoogte blijven houden. Ondertussen kunt u zelf de koers, kracht en andere relevante informatie over Grace (maar ook van andere tropische stormen) vinden op www.weer.nl

Bronnen: Meteo Consult, National Hurricane Center (NHC) en Eumetsat
 
Weeralarm: ZEER ZWARE WINDSTOTEN GROTE SCHADE MOGELIJK E-mail
donderdag 20 augustus 2009

Het KNMI heeft voor vandaag een weeralarm afgegeven!!

In de loop van vanmiddag trekken onweersbuien vanuit het zuidwesten het land binnen. Bij de buien, die zich verraderlijk snel kunnen ontwikkelen, is er een grote kans op zeer zware windstoten tot 110 km per uur, hagel en lokaal veel neerslag. De buien verplaatsen zich noordoostwaarts en bereiken aan het einde van de middag het noordoosten.

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende > Einde >>

Resultaten 18 - 34 van 106
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl