zaterdag 22 maart 2025
 
   
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Who's Online
Administrator
 
Zeer zware storm raast over het land E-mail
donderdag 18 januari 2007

Een week geleden trok een storm over het westen van Europa. Het KNMI had een weeralarm uitgegeven voor zware tot zeer zware windstoten met snelheden van 100 tot 120km/u. Dankzij het weeralarm zorgde de storm niet voor ernstige problemen. Precies een week later zorgt lagedrukgebied Kyrill opnieuw voor stormwinden, waarschijnlijk is de storm van vandaag nog iets zwaarder dan die van een week geleden.

Aanjager van de storm is een lagedrukgebied die van de Duitse Weerdienst de naam Kyrill gekregen heeft. Kyrill trekt over de zuidelijke Noordzee richting Denemarken om vervolgens komende nacht boven de Oostzee uit te komen. Morgenmiddag ligt Kiryll al boven Rusland met aan de achterzijde koude lucht die over Finland richting de Baltische staten stroomt.

Vandaag krijgt Kyrill bij ons de nodige aandacht. Juist op de passage van een koufront kan de wind even behoorlijk uitschieten met in het gehele land zware tot zeer zware windstoten. De zwaarste windvlagen kunnen een snelheid van 120 tot 130km/u bereiken. Deze snelheden komen overeen met orkaankracht, maar om een storm een bepaalde classificatie te geven wordt er niet gekeken naar de windstoten, maar naar de gemiddelde wind over een periode van 10 minuten. Een week geleden werd nabij Vlieland over 10 minuten een gemiddelde wind van 48 knopen (89 km/u) gemeten en was er officieel sprake van een windkracht 10. Vandaag zullen meer weerstations langs de kust een gemiddelde van windkracht 10 bereiken waardoor we kunnen spreken over een zware storm.

De windkracht 9 tot 10 aan zee kan uiteraard voor schade zorgen, maar het zijn juist de windstoten die vandaag het gevaarlijkst zijn omdat ze zo hevig zijn. Voor het middaguur zijn er al windstoten gemeten van meer dan 100km/u en in de loop van de middag krijgt ons land met nog zwaardere uitschieters te maken. Door de stevige wind waren vanmorgen al enkele veerboten uit de vaart genomen. Dit was onder andere het geval naar de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling. In de grote steden is inmiddels al schade gemeld, zo is in Amsterdam-West een gevel van een bankgebouw beschadigd.

Iets na 11 uur kwam het bericht binnen dat op het universiteitenterrein De Uithof te Utrecht een kraan door de harde wind was omgewaaid. De kraan is daarbij op een gebouw gevallen waar een aantal personen aanwezig waren. Volgens de politie zijn er verschillende mensen gewond geraakt.

Ook Schiphol heeft last van de hevige wind want er is maar één start en landingsbaan open waardoor het vliegverkeer behoorlijk wat vertraging oploopt. Overigens viel het vanmorgen nog behoorlijk mee op de luchthaven, toch verwacht men later vandaag vertragingen als gevolg van de hevige wind.

Overigens, het waait niet alleen behoorlijk hard, ook valt er een enorme hoeveelheid regen. De afgelopen weken was het al behoorlijk nat met in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Drenthe, Friesland en Groningen op veel plaatsen al 100 millimeter aan regenwater. Daar komt vandaag nog 20 tot 30 millimeter bij en het is dan niet verwonderlijk dat op veel landerijen flinke plassen water staan. Overigens is het in het zuiden iets minder nat met in Zeeland en het zuiden van Limburg 40 tot 55 millimeter tot en met vanmorgen vroeg. Vanwege de overvloedige regenval was er tijdens de ochtendspits een lange file ontstaan op de A2 nabij Oog in Al. Door de overvloedige regenval moest de rechter rijstrook worden afgesloten omdat het verkeer last had van aquaplanning. Op sommige punten lag wel 10 centimeter water op de rijbaan.

Ook de avondspits zal druk verlopen omdat het op dat moment nog altijd stormt en het ook niet overal droog zal zijn. Vooral rondom de Waddeneilanden blijft het tot in de avond stormen, richting middernacht gaat de wind pas merkbaar afnemen.

Niet alleen Nederland heeft te maken met een weeralarm, ook de Duitse Weerdienst heeft een weeralarm uitgegeven. Uitzonderlijk is dat het weeralarm voor heel Duitsland is uitgegeven, iets wat vrij uitzonderlijk is. De noordelijke helft van Duitsland krijgt (aan zee) te maken met een zware storm, meer naar het zuiden zijn het vooral de zeer zware windstoten. Aan de noordkant van de Alpen worden windstoten verwacht tot 180km/u. Daarbij valt er regen, boven 2000 meter gaat het echter om sneeuw.

 
< Vorige   Volgende >


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl