zaterdag 15 juni 2024
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Toch toekomst voor kwik barometers  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Toch toekomst voor kwik barometers E-mail
donderdag 16 november 2006
STRAATSBURG - Er gloort toch toekomst voor fabrikanten van barometers. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft dinsdag onverwacht een beoogd verbod op fabricage van kwikbarometers verworpen. Dat gebeurde op voorstel van Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie) en christendemocraten. De EU-landen moeten nog wel akkoord gaan met het besluit van het Europarlement.

Dat gebeurde op voorstel van Europarlementariër Hans Blokland (ChristenUnie) en Europese christendemocraten. De EU-landen moeten nog wel akkoord gaan met het besluit van het Europarlement.

Het parlement heeft dinsdag wel ingestemd met een Europees verbod op kwik in koortsthermometers. Enkele EU-landen hadden dat zelf al ingevoerd.

De Europese Commissie en de EU-landen hadden de verboden voorgesteld, omdat kwik giftig is voor het milieu. Blokland en het parlement stellen echter dat de barometerfabrikanten juist kwik hergebruiken. Dat zou anders in het milieu belanden.

Blokland liet weten erg tevreden te zijn met de uitslag. De ChristenUnie-politicus hoopt dat de EU-landen snel akkoord gaan met het parlementsstandpunt. Europarlementslid Ria Oomen (CDA) sprak over „een typisch staaltje van overbodige EU-wetgeving. Een Europees verbod zou averechts werken, omdat de fabrikanten dan geen kwik meer hergebruiken.”

VVD-leider Jules Maaten is voor een verbod op kwik, maar vindt de uitzondering voor barometerfabrikanten nodig en nuttig. „Ik ben blij dat een eeuwenoude traditie kan blijven bestaan.”

Barometers meten de luchtdruk om het weer te helpen voorspellen. Ze worden al ruim 350 jaar met kwik gemaakt. Nederland huisvest enkele fabrikanten, onder meer in Lelystad en Schiedam.

Jan van Agteren van het Barometeratelier in Lelystad zei vorige week nog dat er geen echt alternatief is voor kwik in barometers. Geen andere stof heeft hetzelfde soortelijk gewicht. Van Agteren verkoopt nog wekelijks drie barometers, met kwik dat burgers bij hem afgeven.

 

 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl