vrijdag 21 maart 2025
 
   
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Who's Online
Administrator
 
Storm in Nederland 11-1-07 E-mail
donderdag 11 januari 2007

De storm, die vandaag vooral in het noordwestelijke kustgebied van ons land woedde, heeft tot nu toe nauwelijks overlast veroorzaakt. Omdat op de meeste plaatsen voorzorgsmaatregelen waren genomen, bleef de schade beperkt. Uit voorzorg voeren de veerboten op de Waddenzee minder dan gebruikelijk of een tijdje niet. Schiphol kon minder vluchten verwerken dan op een normale dag. Op de weg viel de overlast mee, waarschijnlijk omdat veel mensen al eerder naar hun bestemming waren vertrokken. In Lemmer werd het oudste, nog werkende stoomgemaal ter wereld ingezet om water uit de binnenwateren van Friesland naar het IJsselmeer te pompen. Dit gebeurt alleen bij extreem hoge waterstanden, die vandaag ontstonden door opstuwing van het IJsselmeer richting Lemmer.

De storm werd veroorzaakt door een lagedrukgebied, waarvan de kern ver weg in het zeegebied ten noorden van Schotland lag. Tussen dit lagedrukgebied en het nog altijd supersterke hogedrukgebied met een kern van 1038 hPa boven het binnenland van Spanje nam vanochtend vroeg de wind al snel toe. Daarbij was de richting zo dat de wind in de noordwestelijke helft van het land van zee kwam, in de zuidoostelijke helft van het land vanaf het land. Vandaar ook dat de hoogste windsnelheden in Noord-Holland, het Waddengebied, het IJsselmeergebied, en delen van Friesland werden gemeten. Daar kwam aan zee een reguliere windkracht 9 te staan met windstoten tot tegen 110 kilometer per uur. Vlieland kwam met een hoogste 10-minutengemiddelde van 48 knopen, net aan een windkracht 10 uit de bus. Daar werd ook de voorlopig hoogste windstoot gemeten die een snelheid had van 106 kilometer per uur. Wat dieper landinwaarts trok de wind aan tot een windkracht 6 of 7 en kwamen windstoten tot ongeveer 85 kilometer per uur voor. Het Gelderse station Hupsel kwam met een uitschieter tot iets boven 100 kilometer per uur uit de bus. Opvallend was dat tijdens de regen, die samen met het windveld het land op kwam, op verschillende plaatsen in het zuidwesten, zuiden en midden van het land korte tijd ijsregen werd gemeld, onder meer ook door meteoroloog Tom van der Spek van Meteo Consult in Bennekom. Dit gebeurde in het gebied voor het warmtefront uit. Aan de grond leken de temperaturen en de luchtvochtigheid te hoog om dit mogelijk te maken, maar op enige hoogte in de atmosfeer was blijkbaar toch een koude laag aanwezig. Vrij verrassend kwam het dus toch nog tot een vorm van winterse neerslag, middenin deze zachte periode.

Het koufront naderde rond 13 uur het noordwesten van het land en had op de radar het uiterlijk van het koufront, dat gisteren aan het einde van de middag ons land passeerde en veel feller uitpakte dan eerst gedacht. Vrijwel overal gaf het systeem aanleiding tot kortdurende stortregen, veel wind, lokaal hagel en hier en daar ook onweer, met enkele felle, verticale inslagen. Het leek er op dat dergelijke verschijnselen ook tijdens dit nieuwe koufront mogelijk waren. Rond half twee passeerde het koufront Vlieland met hevige regen en veel wind. Daarachter draaide de wind naar west tot noordwest en nam iets af. In het binnenland bereikte de wind op dat moment juist zijn grootste snelheden. De zwaarste windstoten worden dan ook direct voor het koufront verwacht en op het front de hevigste regenval.

Vooral in het binnenland zal de wind na de koufrontpassage duidelijk afnemen, vergeleken met eerder vandaag. In het westelijke kustgebied blijft een windkracht 7 tot 8 over, met daar ook vanavond nog steeds een kans op zware windstoten tot ongeveer 85 kilometer per uur. In het Waddengebied kan de wind vanavond opnieuw langere tijd tot stormkracht aantrekken, dan uit een westelijke richting en daarbij zijn opnieuw zeer zware windstoten mogelijk, ook in de noordelijke kustgebieden. De echte windafname in het Waddengebied lijkt vervolgens pas na middernacht te komen. Daar houdt de storm dus lang aan.

Hoewel het de komende dagen wat rustiger lijkt te worden in Nederland, blijft de wind ook na vandaag toch stevig doorwaaien, voornamelijk uit een zuidwestelijke richting. Daarbij kan dagelijks wel een beetje regen of motregen vallen, al worden voorlopig geen grote hoeveelheden meer verwacht. De temperaturen handhaven zich daarbij overdag voorlopig op een niveau van tussen 10 en 12 graden, waarbij er met name tijdens het weekeinde ook weer een bijzonder zachte nacht tussen kan zitten. Pas begin volgende week lijken de temperaturen (tijdelijk) iets omlaag te gaan. Toch ziet het ernaar uit dat januari, na een recordzacht verlopen eerste tiendaagse (gemiddelde temperatuur 8,8 graden, tegen ongeveer 3,0 graden normaal), meer dan op koers is om tot de warmste januarimaand ooit uit te groeien. Over de eindbestemming van de winter als geheel, zullen we nog maar even zwijgen…

Overigens is Nederland natuurlijk niet het enige land in Europa dat op dit moment met een langdurige periode van wisselvallig, onstuimig en zacht weer te maken heeft. Ook de ons omringende landen kunnen hierover meepraten en zeker Ierland, Schotland en de Scandinavische landen. Een medewerker van Meteo Consult was gisteren in het Noorse Bergen en kreeg daar van de taxichauffeurs, die hem door de stad heen en weer reden, dat het er al de 75ste (!) opeenvolgende dag was dat neerslag viel. Nu zijn de Noren in Bergen wel iets gewend, maar zo’n lange periode zonder ook maar een droge dag is ook daar toch echt iets bijzonders. Het was er in elk geval bij iedereen het gesprek van de dag.

Bron: Waarnemers, Meteo Consult.

 
< Vorige   Volgende >


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl