dinsdag 05 juli 2022
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Storm en koude  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Storm en koude E-mail
dinsdag 31 oktober 2006

Storm en koude

De afgelopen drie maandovergangen zagen we een heel markante weeromslag en ook de overgang van oktober naar november kenmerkt een weeromslag. Zo was de maand juli zeer warm, zonnig en gortdroog. Precies op 1 augustus sloeg het weer om en werd het wisselvallig, erg nat  en aanmerkelijk koeler. De regenrijke augustusmaand werd koel afgesloten en precies op 1 september begon een volgende zeer zachte, droge periode met veel zon. Ook 1 oktober kenmerkte een weeromslag van droog naar een regenrijke periode. Na de eerste week werd oktober wel droger maar het meest opmerkelijk was toch wel de temperatuur. Deze zachte maand waarbij niet een dag kouder dan normaal verliep. Oktober 2006 zal als de een na warmste oktober in de afgelopen 300 jaar opgeslagen worden. De warmste oktober was die van 2001 met een gemiddelde temperatuur van 14.2 graden, deze maand wordt het slechts 13.7 graden, en dat is ruim 3 graden te warm. Vanaf 1 november wordt het zachte weer ruw omgebogen naar een periode met te koud weer met een noordelijke stroming. Het kan vanaf donderdagnacht aan de grond zelfs net licht gaan vriezen. De minimumtemperaturen zijn vanaf donderdag in de hut al dicht bij het vriespunt. Ook overdag is het met 9 tot 11 graden net iets te koud voor begin november.  Het is typisch herfstweer met zonnige perioden in het binnenland en buien op de kust.

Voor het zover is wordt het vanavond en vannacht juist erg zacht. Een depressie op de noordelijke Noordzee heeft tot over ons land een omvangrijk wolkengebied maar het zal wel overwegend droog zijn vanavond en vannacht. De depressie trekt morgen naar Scandinavië en de wind draait naar westelijke richting. Morgenochtend zal het nog bewolkt zijn met een paar buien, maar in de middag neemt de kans op af en toe zon toe en wordt het 15 graden. Het wordt naar verwachting zowel dinsdag als woensdag een echte uitwaaidag. Woensdag is het extra mooi aan de kust, want al is de storm alweer voorbij, er zijn nog meters hoge golven te zien; dat is de deining die van de zware storm op de centrale Noordzee binnen zal komen rollen.

Bomen in de herfsttooi, zoals platanen, zullen flink wat blad gaan verliezen. Dat zal zeker opgaan voor de bomen die dicht op de noordkust staan. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt er juist daar korte tijd een noord- tot noordwesterstorm verwacht. De eerste herfststorm van het seizoen. De bijbehorende (zeer) zware windstoten, op de Afsluitdijk tot 100 km/uur geven de meeste overlast aan het verkeer. De meeste schade wordt wellicht nog veroorzaakt aan bomen die nog vol in het groene blad staan. Misschien is het verstandig om morgen de auto of de fiets niet onder een boom te parkeren. Pas als aan het einde van de week de nachtvorst komt zal het blad overal snel gaan vallen. Bron: Meteo Consult

 
Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl