Who's Online |
We hebben 1 gast online |
|
Regenminuten en droge uren |
|
donderdag 02 augustus 2012 |
Wie in eigen land kampeert, wil het liefst droog weer. Nou is een bui van 5 minuten op één dag niet zo vervelend, maar bijvoorbeeld een halve dag regen is minder gewenst als je buitenactiviteiten wilt plannen. We kijken even naar de regenduurverwachting.
Zeker de komende vijf dagen is het wisselvallig weer. In deze tijd van het jaar betekent dit meestal geen verregende dagen, maar een regelmatige afwisseling van enkele buien en perioden met zon. Dit lijkt ook de komende tijd zo te zijn. Dus er zijn dan ook (lange) droge momenten en dagdelen te verwachten. Een geheel droog etmaal lijkt voorlopig niet aan de orde te zijn, aangezien standvastige hogedrukgebieden te ver van ons vandaan liggen.
Koudeput
Het is een lagedrukgebied dat ons weer bepaalt; het zal gedurende een dag of vijf langzaam van boven de oceaan via Engeland naar Scandinavië schuiven. De depressie is ook goed in de bovenlucht terug te vinden en is gevuld met een portie vrieskou, een zogeheten koudeput of kortweg, put. En het is niet de eerste put van deze zomer.....Eigenlijk is het nog altijd wachten op een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië dat als blokkerend systeem voor storingen en koudeputten dient en bij ons een periode met warme, droge oostenwinden in gang zet. Tot nu toe deze zomer is de luchtdruk boven Scandavinië echter nauwelijks hoog geweest. Dat laat het kaartje hiernaast, met de drukafwijkingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde op het noordelijk halfrond in de maanden juni en juli, zien.
Buienverwachting: lastig
De precieze aanvangstijden, zwaarte en duur van losse buien dan wel buienstraten zijn vooraf moeilijk in te schatten, hoe graag we dat ook zouden willen.... Een zone met regen die bijvoorbeeld van west naar oost passeert is makkelijker te 'timen'. Maar in de zomerperiode gaat het vaker om buiensituaties dan in het winterhalfjaar. Een bui is een weersysteem op zich en kan een eigen leven leiden. Ook kunnen buien 'zomaar uit het niets' ontstaan en waar geen enkel computermodel rekening mee heeft gehouden. Bovendien kunnen de verschillen van plaats tot plaats groot zijn. En juist dit alles maakt een weersverwachting met buien zo lastig. Toch proberen we dagelijks een zo goed mogelijke uitspraak over buien te doen. Zeker de gedetailleerde weermodellen, de fijnmazige, zijn daarvoor een belangrijk instrument. Deze computerberekeningen werken met een roosterpuntafstand van bijvoorbeeld slechts 3 kilometer
Regenduur
Met behulp van formules en andere berekeningen afkomstig van de diverse computermodellen leiden wij de regenduurverwachting, in uren, af. Daarbij wordt steeds gekeken naar tijdvakken van 6 uur; van 2 uur 's nachts tot 8 uur 's ochtends, van 8 tot 14 uur, van 14 tot 20 uur en van 20 tot 2 uur. In de kaarten hiernaast staat de verwachting voor morgen, vrijdag, en zaterdag. Het is duidelijk dat zowel morgen als zaterdag de meeste buien steeds in de middag en begin avond vallen (maar dit geldt in grote lijnen ook voor zondag, maandag en dinsdag....), op het moment dat de temperatuur het hoogst is en daarmee de onstabiliteit het grootst, met als gevolg het ontstaan van losse buien. Ze volgen duidelijk de zogeheten dagelijkse gang.
Een trog/buienstoring echter trekt zich van de dagelijkse gang soms niets aan en kan dan ook af en toe in de nachtelijke uren passeren. Een enkele bui zal onweer bevatten, aangezien de bovenlucht vrij koud is en blijft met bijvoorbeeld op rond vijf kilometer hoogte temperaturen van omstreeks of nabij -20 graden. Met dan aan het aardoppervlak middagtemperaturen van iets boven 20 graden, zeker gedurende de eerstkomende dagen, kom je aan minimaal 40 graden verschil tussen 5 km en grondniveau; de vuistregel voor het optreden van onweer.
En dit was dan de zomer van 2012?
De weerkaarten van vorige week lieten voor de periode tot en met 26 augustus (morgen kijken we dus een weekje verder) in ieder geval nog altijd geen verandering naar stabiel hogedrukweer zien. Het zou in grote lijnen licht wisselvallig weer moeten blijven met steeds een enkele soms felle bui, geregeld zon en daarbij maximumtemperaturen zo tussen 20 en 24 graden, misschien in de tweede helft van augustus enkele dagen met iets warmer weer. Een trendverwachting die geeneens zo heel slecht was voor een vakantie in eigen land....
Bron: Meteo Consult
|
|