zondag 14 augustus 2022
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Mist drukt het kwik  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
We hebben 1 gast online
Administrator
Mist drukt het kwik E-mail
dinsdag 07 november 2006

Bij voldoende vocht in de lucht kan bij afkoeling en niet al te veel wind, mist ontstaan. Vooral in de herfst en winter ontstaat ’s nachts mist die lang kan blijven hangen. Soms blijft de mist zelfs de hele dag aanwezig, doordat de zon niet sterk genoeg meer is om de mist te laten verdampen. In de mistgebieden blijft het kil, daarbuiten breekt de zon (goed) door en weet de temperatuur een stuk hoger uit te komen. Zo kunnen grote temperatuurverschillen ontstaan.

Op dit moment hebben we in Nederland weinig last van dergelijke mistgebieden. Dit heeft ermee te maken dat er ’s nachts momenteel teveel bewolking aanwezig is, waardoor de aarde en de lucht erboven niet genoeg kan afkoelen om op deze wijze mist te laten ontstaan. De aanwezige luchtsoort boven onze omgeving is op zich echter vochtig genoeg. Wanneer het ’s nachts flink zou opklaren, kan gemakkelijk mist ontstaan. Voorlopig lijkt mist op grote schaal niet boven ons land tot ontwikkeling te komen. Toch zal het zicht de komende dagen niet al te best zijn.

Vlak bij ons in de buurt, in andere delen van West-Europa, vinden we wel uitgestrekte mistgebieden terug. Vandaag had men in Zuid-Engeland en Noord- en Oost-Frankrijk op uitgebreide schaal last van mistvelden. Op sommige plekken was het aan het begin van de middag nog steeds grijs en kil met temperaturen die aanmerkelijk lager waren dan in de zonnige gebieden eromheen. In de mist was het rond twee uur vanmiddag in Oost-Frankrijk nog maar 4 of 5 graden boven nul, terwijl het in nabijgelegen plaatsen al 13 graden was met daarbij een heerlijk najaarszonnetje. Ook in Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland waren grote verschillen in temperatuur zichtbaar.

Hoe kan die mist op sommige plaatsen nu zo lang blijven hangen? Zoals gezegd is van belang dat de zon in deze tijd van het jaar een stuk lager staat dan in de zomer en daardoor minder warmte kan afgeven aan het gedeelte van de aardbol waarop West-Europa zich bevindt. Tegelijkertijd zorgt een hogedrukgebied op dit moment voor een zogeheten ‘inversie’. Dit is een laag in de lucht op enige hoogte, waarboven zich relatief warme lucht bevindt. Dit zorgt ervoor dat er bijna geen uitwisseling is tussen de lucht onder en boven die laag. Hierdoor kan de drogere lucht boven de mist zich moeilijk mengen met de mist in de onderste luchtlagen. Dit werkt het oplossen van de mist verder tegen. Tijdens de zomermaanden is de zon een stuk sterker en zal de zogenaamde inversielaag al vrij snel in de ochtend verdwenen zijn. Na een kille start met mistbanken is het in de middag zonnig en aangenaam warm.

De komende dagen blijft het bij ons zacht, mist op grote schaal staat zoals eerder gezegd, niet op het programma. Als de wind echter uit het zuiden waait kan de mist uit Frankrijk wel ons land bereiken. Zo blijkt maar weer dat mist niet altijd op dezelfde plaats hoeft te ontstaan. Het ontstaansgebied kan soms honderden kilometers verderop liggen.

Bron: Meteo Consult

 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl