zondag 14 augustus 2022
 
   
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Who's Online
We hebben 1 gast online
Administrator
 
Meteo Bleiswijk in het nieuws op 7 maart 2007 E-mail
woensdag 07 maart 2007

Onderstaand bericht is op 7 maart geplaatst in de regionale krant "De Heraut".

 

Bleiswijkse weerman was doodsbang voor onweer

Bleiswijkse weerman
Robert Kuiperij in de achtertuin van zijn
Bleiswijkse woning naast het weerstation.


Bleiswijk - Meteo Bleiswijk is twee jaar geleden gestart als online weerstation op internet. Het station wordt gerund door Robert Kuiperij. Zijn interesse in het weer is er al vanaf de kindertijd. Samen met zijn vader keek hij veelvuldig naar onweer, waar hij eigenlijk doodsbang voor was. Die angst werd omgebogen naar grote interesse; hij vindt het nu fantastisch om te zien.

"De echte kennis van meteorologie kwam pas echt op de zeevaartschool," aldus de enthousiaste 36-jarige Bleiswijkse weerman. "Ik heb een jaar lang meteorologie als studievak gehad en vond het dermate interessant dat ik over het weer bleef lezen. Daarna heb ik het internet ontdekt en toen was het mogelijk om de weersystemen te volgen en vooral te kijken waar zich onweer bevond. Tussendoor maakte ik aantekeningen van de temperatuur en hoeveelheid neerslag per dag. Twee jaar geleden is er een automatisch weerstation aangeschaft en die is gekoppeld met internet, zodat de gegevens gratis voor iedereen beschikbaar zijn. Op de internetpagina staat meer dan alleen actuele weerdata, de historische data kan ook worden geraadpleegd. Tevens zijn er satellietbeelden en diverse buienradarbeelden te downloaden."

Uitgegroeid
In eerste instantie schafte Robert, die sinds 2000 in Bleiswijk samenwoont met partner Marjon Blok, een regenmeter aan die een plekje kreeg in de achtertuin.
"Daarmee kon ik precies bijhouden hoeveel regen er neerviel. Na een tijdje wilde ik wel meer en zo kwam er een weerstation dat ik bij een bouwmarkt kocht. Ik verzamelde steeds meer gegevens en hield alles nauwgezet bij. Het schriftje waarin alles met de hand werd genoteerd werd pas echt nostalgie toen er een weerstation kwam dat op de computer kon worden aangesloten. Elke tien minuten worden de laatste gegevens verwerkt; een professioneel weerstation dus en voor een amateur een perfect station."
In het dagelijks leven is Robert werkzaam in de wereld van de airconditioning. "Ik houd me bezig met het binnenklimaat, maar ook dat heeft met het weer te maken."

Website
Het weerstation dat nu in de achtertuin functioneert is een Davis Vantage Pro, hét weerstation voor de amateur-meteorologen.
"Het meet de temperatuur, de barometer, de luchtvochtigheid, de neerslag hoeveelheden, de windrichting en de windkracht. Bovendien kan iedereen meteen op mijn website bekijken wat het gaat worden en wat het geweest is. De website wordt steeds uitgebreider, want ik vind steeds meer zaken die ik er op wil zetten. Sinds vorige week is er ook een chatbox, toegankelijk voor iedereen. Daarop kan men reageren en ik hoop dat dit ook gaat gebeuren."
Robert staat in contact met weerstation Zoetermeer en heeft regelmatig contact via e-mail.
"De een houdt van postzegels sparen en de ander van vissen; ik vind het leuk om het weer bij te houden," aldus de Bleiswijker. "En ik houd me daarbij ook bezig met voorspellingen. 's Ochtends is goed te voorspellen wat het diezelfde dag wordt. Meer dan drie dagen voorspellen wordt al een stuk lastiger. Ik maak dankbaar gebruik van andere kanalen om een voorspelling te maken. Niet bekend is of er nog meer stations hier in de regio zitten. Ik ken er twee in Rotterdam, een in Zoetermeer en een in Gouda die soortgelijke apparatuur als ik en bovendien een eigen site hebben."

Uitdragen
Robert houdt van weer en weersvoorspellingen, maar vindt het ook heel erg leuk zijn kennis over het weer uit te dragen naar anderen.
"Meteo Bleiswijk geeft iedere donderdagavond het weekend weerbericht op Radio 3B Lokaal. Dit gebeurt altijd in de uitzending van het programma Sensor om 18.45 uur. We maken dan meteen even een weerpraatje. Luisteraars kunnen daarop reageren via de chatbox op e-mail. Ik ben ook wel eens gevraagd om voor een groep mensen iets te vertellen over het weer en ook dat is erg leuk. Er is meer dan genoeg over te vertellen en het leuke is dat we er allemaal dagelijks mee te maken hebben."
Robert is veel met zijn hobby bezig, maar "het mag niet uit de hand gaan lopen; het moet wel een hobby blijven" is de mening van de Bleiswijkse 'Piet Palusma'. Dat hij ook over de grens bekend is blijkt uit het feit dat hij zijn weersberichten beschikbaar stelt aan het wereldwijde Weather Underground.
"Belangstellenden moeten maar eens een bezoekje brengen aan mijn site. Dat is allemaal eigen invoer, aangevuld met een bonte verzameling van andere stations, maar ook met heel wat zaken die met het weer te maken hebben. Ik probeer hem dagelijks bij te houden en bovendien actueel. Een heel werk, maar wel leuk werk waar ik graag mijn vrije tijd aan besteed."
De internetpagina is te zien op www.meteo-bleiswijk.nl.

Trees Borkus-Henskens
 
< Vorige   Volgende >


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl