De kou in Nederland en grote delen van Europa doet niets af aan de warmte wereldwijd. Gemiddeld over de hele wereld hoort het afgelopen jaar zelfs tot de drie warmste sinds het begin van de metingen.

Ons land kreeg echter weer eens te maken met serieus winterweer, zowel in het begin van het jaar als aan het einde. De vorige winter was de koudste in veertien jaar met bijzonder veel sneeuw. Vooral januari 2010 was met gemiddeld -0,5 graden een koude maand. Ook mei was zeer koel maar de koudste maand van het jaar is december.


Zeer koude december
De gemiddelde temperatuur over de afgelopen maand was in De Bilt -1,1 graden waar +4,0 graden normaal is voor de kerstmaand. Zo'n grote afwijking is in december in ruim veertig jaar niet voorgekomen. December 1969 was met -1,4 graden nog iets kouder.

Op 20 december 2010 daalde de temperatuur in Lelystad tot -16,9 graden, de laagste temperatuur van het jaar. December was met landelijk 47 mm tegen 79 mm normaal een droge maand maar het grootste deel van de neerslag viel in de vorm van sneeuw. Alleen op 11 en 12 december lag er in ons hele land geen sneeuw.

Vooral op 17 december viel in korte tijd veel sneeuw: de Randstad en Zeeland kregen op een aantal plaatsen circa 20 cm. De dagen daarna viel vooral veel in een strook over het midden van het land. Opmerkelijk was ook de langdurige sneeuwval op 23 en 24 december in het zuidoosten. Op veel plaatsen viel in ruim vierentwintig uur 5 tot 10 cm waardoor het reeds bestaande sneeuwdek verder aangroeide. De sneeuw die viel en die er al lag veroorzaakte veel overlast vooral omdat de wind ook toenam. De kerstdagen waren in het grootste deel van het land wit zodat het KNMI net als vorig jaar een witte kerst boekte, de achtste sinds het begin van de 20e eeuw. Op 30 en 31 december kreeg de oostelijke helft van het land te maken met langdurige gladheid door ijzel.
Warme en zonnige zomer
Behalve de winter was ook de herfst dit jaar aan de koude kant. De zomer was echter warmer en zonniger dan normaal. Gemiddeld over de drie zomermaanden juni, juli en augustus was de temperatuur in De Bilt 17,7 graden tegen 16,6 graden als langjarig gemiddelde. Dat hoge gemiddelde was vooral te danken aan de bijzonder warme juli, een van de warmste van de meetreeks.

In Limburg werd het op drie dagen warmer dan 35 graden, op 9 juli werd in Arcen zelfs 36,2 graden gemeten. De zon scheen landelijk gemiddeld 692 uur tegen 591 uur normaal. Op 10, 12 en 14 juli werd ons land getroffen door een reeks zware onweersbuien met extreme weersomstandigheden. Het zwaarst was het onweer van 14 juli met zeer zware windstoten en valwinden. Het noodweer kostte aan twee mensen het leven.

Augustus was koel met bijzonder veel regen. Dat was zelfs een van de natste zomermaanden sinds het begin van de metingen. Vooral 26 augustus was uitzonderlijk nat met op een aantal plaatsen 80 tot 130 mm in een etmaal. De 13e november was in Limburg zeer nat met lokaal 90 tot 100 mm binnen 24 uur.

Zonnig jaar
In 2010 viel gemiddeld over het land 801 mm neerslag wat vrijwel overeen komt met het langjarig gemiddelde. De zon scheen beduidend vaker dan gewoonlijk. Gemiddeld over het jaar registreerde het KNMI 1772 uren zon tegen 1550 uren normaal. Het zonnigst waren de kustgebieden. In Stavoren scheen de zon zelfs 1900 uren. Maastricht kreeg slechts 1626 uren zon.