maandag 04 maart 2024
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Juli was zeer warm maar wisselvallig  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Juli was zeer warm maar wisselvallig E-mail
zondag 01 augustus 2010
De zomer heeft zich in juli van zijn warmste en zonnigste kant laten zien. Het weer was echter wisselvallig, zeker in de tweede helft van de maand. Dat leverde de nodige millimeters regen op, zodat de maand uiteindelijk als vrij nat de geschiedenis ingaat. Toch is na de droge juni landelijk gemiddeld nog sprake van een neerslagtekort.
In sommige delen van het land is de afgelopen dagen echter zoveel regen gevallen dat het neerslagtekort sterk is afgenomen. Dat geldt met name voor een strook van Brabant tot Groningen, waar meer dan 100 mm is gevallen. Op sommige plaatsen viel zelfs 150 tot 170 mm als maandsom. In Zeeland en Friesland viel plaatselijk minder dan 40 mm. Gemiddeld over het land viel circa 82 mm tegen 70 mm normaal.

Zware buien
De buien waren soms zeer intensief met lokaal tientallen millimeters in korte tijd. Vooral op 10, 12 en 14 juli trokken hevige onweersbuien over het land die veel schade hebben aangericht en voor overlast zorgden. In de avond van 10 en ochtend van 11 juli was de bliksemactiviteit zo groot dat het bliksemmeetnet van het KNMI ruim 58.000 ontladingen registreerde. De onweersbuien van 12 en 14 juli veroorzaakten vooral schade door de zeer zware windstoten. In Volkel is een windstoot gemeten van 125 km/uur. Het noodweer trof vooral Vethuizen (Gelderland) waar een valwind huishield die aan twee mensen het leven kostte. Op andere plaatsen onder andere in Friesland zijn ook windhozen waargenomen.

Zeer warm
Het heftige weer was de keerzijde van de warmte die juli een plaats bezorgt bij de vijf warmste julimaanden sinds 1901. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur ongeveer 19,8 graden, terwijl het langjarig gemiddelde 17,4 graden bedraagt. Daarmee was dit een zeer warme zomermaand. Ook juni was warm met 16,4 graden tegen 15,2 graden normaal maar juli was dus nog een stuk warmer. In het oosten en zuidoosten kwam de temperatuur zelfs op 10 of 11 dagen boven de 30 graden en op 3 dagen werd het warmer dan 35 graden. De 9e juli was de warmste dag met 36,2 graden in Arcen, de 10e juli was met 36,1 graden in Arcen vrijwel net zo warm. In De Bilt werd de 20 graden op slechts 1 dag niet gehaald, zodat het KNMI 30 warme (20,0 graden of meer), 15 zomerse (25,0 graden of meer) en 3 tropische dagen (30,0 graden of meer) noteerde. Normaal hebben we recht op 20 warme dagen, 7 zomerse dagen en 2 tropische dagen. Ondanks de vele tropische temperaturen kwam De Bilt net niet aan het criterium voor een officiële landelijke hittegolf. De laatste hittegolf dateert uit juli 2006 toen de maand de warmste was in de meetreeks.

De zon liet zich overal in het land veel zien. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI 250 uren tegen 201 uren normaal. Daarmee was juli een zeer zonnige maand. Ook juni was met landelijk 265 uren een zeer zonnige maand.

Hitte en onweer in Europa
In grote delen van Europa was juli zeer warm. Heel uitzonderlijk is de hitte in Rusland en Finland waar menig warmterecord aan flarden ging. In Moskou bereikte de hittegolf op 29 juli met 38,2 graden op het officiële weerstation zijn hoogtepunt. Juli 2010 telt in Moskou 20 tropische dagen waarbij de temperatuur negen dagen achtereen boven de 35 graden kwam. Zo´n hittegolf met zulke extreme temperaturen is daar nooit eerder voorgekomen. Juli is daar met gemiddeld ongeveer 26 graden de warmste maand uit de meethistorie.

De Russische hitte heeft ook Finland bereikt waar recordtemperaturen zijn gemeten van 35 à 37 graden. In Helsinki was het een week lang tropisch warm. Ook in het gebied van de Middellandse Zee waren herhaaldelijk waarschuwingen van kracht voor de hitte. In Duitsland was juli gemiddeld over het land ruim drie graden te warm. Koblenz noteerde op 10 juli 38,8 graden. De zeewatertemperaturen van de Oostzee bereikten volgens de Deutscher Wetterdienst waarden van 23 graden. In grote delen van Europa ontaardde de warmte op een aantal dagen in onweersbuien die overlast en schade opleverden.
Bron: KNMI
 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl