dinsdag 19 maart 2024
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Juli was nat en meestal koel  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
We hebben 1 gast online
Administrator
Juli was nat en meestal koel E-mail
donderdag 02 augustus 2012
Ondanks het warmere weer in het begin en later in de maand gaat juli 2012 als een koele maand de geschiedenis in. Bovendien zorgden flinke buien voor goed gevulde regenmeters waardoor de maand overal te nat was. Het zonovergoten weer van vorige week voorkwam wel dat juli ook somber was.
Gemiddeld over het land was de zon ongeveer 210 uur te zien wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde. De Kooy bij Den Helder was de zonnigste plaats met omstreeks 240 uur zon. De eerste drie weken waren echter somber met soms veel regen en een serie koele dagen. 

De gemiddelde temperatuur bedroeg in De Bilt ongeveer 17,3 graden. Dat is ruim een halve graad lager dan normaal (het gemiddelde over 1981-2010) in juli. Aangezien ook juni een koele maand was staat de zomer in elk geval voorlopig op achterstand. Het aantal mooi-weerdagen (warm, zonnig en droog) is op de vingers van een hand te tellen. Juni leverde geen enkele mooie dag op, juli telde er vier, alle in de zonnige en voorlaatste warme week. In het zuiden en oosten zijn toen ook tropische temperaturen van iets boven de 30 graden gemeten. In De Bilt werd de tropische grens niet bereikt, maar telde de maand nog wel zeven zomerse dagen (normaal zijn dat er negen) met 25 graden of meer. 

Het meest opmerkelijk was de regen. Op verschillende dagen vielen er buien met lokaal veel regen in korte tijd. Daardoor lopen de regenhoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteen. Vrijwel overal in het land was het echter natter dan gewoonlijk in juli. De minste regen, circa 75 mm, viel in Nieuw Beerta terwijl de regio Amsterdam met lokaal 200 mm het natste deel van Nederland was. Landelijk gemiddeld viel omstreeks 110 mm tegen 78 mm normaal. 

Bijzonder veel regen viel op 5 juli op de Veluwe en in Overijssel waar Rouveen een etmaalsom van 55 mm noteerde. Die dag telde in ons land liefst 24000 bliksemontladingen. Steenbergen kreeg op 6 juli 74 mm in de regenmeter. Ook op 27 juli maakten flinke regen- en onweersbuien, die zich vooral manifesteerden in het zuidoosten en oosten een einde aan het warme zomerweer. Het neerslagstation IJsselsteyn in Limburg kreeg 59 mm. Daarna trokken nog een aantal buienlijnen met regen en onweer over het land met plaatselijk opnieuw 20 tot 30 mm binnen 24 uur. Een wolkbreuk in het stroomgebied van de rivier de Gulp ten zuiden van Slenaken in het zuiden van Limburg leidde op 29 juli tot overstromingen en schade. 

Ook vorig jaar was juli een zeer natte, sombere en koele maand, de jaren daarvoor was de tweede maand van de meteorologische zomer meestal warmer. 
Bron: KNMI
 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl