zaterdag 15 juni 2024
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Grace is nog steeds verbazingwekkend  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Grace is nog steeds verbazingwekkend E-mail
dinsdag 06 oktober 2009

De totstandkoming van tropische storm Grace nabij de Azoren was al een verrassing op zich. Nu, deze dinsdagmiddag, ligt het systeem voor Ierse kust en blijkt Grace toch een stuk langer van levensduur dan aanvankelijk het geval leek te zijn.

De tijdens het schrijven van dit verhaal meest recente modelberekeningen duiden erop dat het nog wel een flink aantal uur duurt voordat het over en uit is met de depressie. Het UKMO, het Britse weermodel dat als enige model momenteel Grace goed oppakt, berekent een ontwikkeling die het systeem tot boven het zuidwesten van Engeland en Wales laat komen.

Officieel geen tropische depressie meer….

Overigens mag het systeem om diverse redenen officieel geen tropische depressie meer worden genoemd, en moeten we eigenlijk spreken over de ‘restanten’ van Grace. De depressie ligt namelijk onder meer te noordelijk. Bovendien is ze deels ingesloten door een regulier frontaal systeem, in dit geval een front dat loopt van ten westen van Noorwegen tot helemaal ten westen van Grace.

Maar qua opbouw nog (even) wel

Volledig ‘extra-tropical’ is Grace echter ook weer niet. De belangrijkste kenmerken van een tropische depressie heeft ze nog: een gesloten kern die tot op grote hoogte met warme vochtige lucht is gevuld en ronddraaiende banden met bewolking en buien zonder dat deze kenmerken vertonen van reguliere warmte-, koude-, dan wel occlusiefronten. Hoewel het systeem zich nu vrijwel in een langgerekt koufront bevindt, voldoet de circulatie direct rond de kern nog steeds aan deze kenmerken. En dat bij zeewatertemperaturen van slechts 15 á 16 graden, een uitzonderlijke situatie.

Klassieke opbouw

Naast de satellietbeelden die nog steeds een afgesloten kern laten zien met daarin tevens een echt klein oog, spreekt ook de informatie uit het UKMO-model, dat actueel zeer goed op de situatie zit, boekdelen. Tot op grote hoogte is de kern van het systeem namelijk gevuld met warme vochtige lucht.

Windsnelheid

Overigens valt het wat betreft de windsnelheden rond het systeem waarschijnlijk mee. Van de zware storm die Grace gisteren nog was, is er deze dinsdag niet meer van over dan windkracht 7 of net aan windkracht 8 (wat in tropische termen nog net aan als ‘storm’ wordt gedefinieerd).

Route

Grace tolt momenteel rond ten zuidwesten van Ierland en beweegt in oostelijke richting. Volgens het UKMO-model bereikt het systeem vannacht het westen van Engeland of Wales waar het plots, sterk verstoord door de ruwheid van het landoppervlak, haar structuur verliest. Daarbij smelt het samen met het reguliere front.

Restanten bij ons

De restanten van Grace trekken uiteindelijk morgenochtend over een deel van ons land. Tegen die tijd geheel verweven met het langgerekte koufront. Later bewegen nog andere neerslaggebieden het land in. Regionaal regent het bij dit alles flink door.

Bronnen: NOAA (Hurricane Center), Meteo Consult
 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl