vrijdag 29 september 2023
 
   
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Who's Online
We hebben 1 gast online
Administrator
 
Europa de komende dagen in de ban van de warmte E-mail
donderdag 23 november 2006

 

De komende dagen wordt voor de zoveelste keer deze herfst lucht uit Zuid-Europa aangevoerd. Sterke zuidelijke winden brengen van oorsprong subtropische luchtsoorten over onze omgeving, waarin het kwik tot dicht bij recordwaarden kan gaat oplopen of misschien wel tot daarboven. Het opvallende de komende dagen is dat eigenlijk bijna overal in de Europa de temperaturen tot boven of ruim boven normaal liggen. Alleen in IJsland is het beduidend kouder dan gebruikelijk. De ligging van de lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan zorgt voor de aanvoer van de zachte lucht.

Niet alleen Nederland, maar ook Spanje een erg warme herfst beleeft. Tegelijkertijd kennen ook onder meer Duitsland, Frankrijk, België en Denemarken een warme herfst, waarin warmterecords met de regelmaat van de klok gebroken worden.

De komende week wordt op grote schaal weer een enorm warme portie lucht uit subtropische gebieden boven de Atlantische Oceaan naar Europa geblazen. Lagedrukgebieden ten westen van Europa zijn dan zodanig gepositioneerd dat langs de zuid- en oostzijde ervan als het ware een glijbaan ontstaat. Vanaf ten westen van Noord-Afrika lopen de lijnen nagenoeg zonder al te veel kronkels vanaf het zuidwesten van Europa via onze omgeving naar de Baltische staten en Noord-Scandinavië.

Naast de lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan die deze stroming veroorzaken, is ook de uitloper van het Siberisch hogedrukgebied te zien. Tussen de lagedruk boven de oceaan en dit hogedrukgebied wordt tevens over Midden- en Oost-Europa warme lucht naar het noorden gevoerd. Hierdoor lopen ook daar de temperaturen hoog op voor de tijd van het jaar.

Door het hoge tempo waarin de lucht wordt getransporteerd, heeft ze weinig tijd om af te koelen en kunnen tot in Noord- en Oost-Europa hoge temperaturen voor de tijd van het jaar op de thermometers worden afgelezen. Zaterdag vriest het, afgezien van in berggebieden en op IJsland, door de aangevoerde warmte zelfs nergens meer in Europa

Zelfs tot diep in Rusland ligt het kwik de komende dagen overdag boven nul, met in het Europese deel van het land op veel plaatsen temperaturen die zelfs in de nachten niet of nauwelijks onder het vriespunt komen. Niet eerder dan ten oosten van Moskou liggen de minimumtemperaturen onder nul en pas richting het Oeralgebergte, vaak gezien als de grens van Europa, blijft het overdag vriezen.

Opvallend zijn overigens de temperatuursverschillen die op het moment te noteren zijn tussen het gebied ten westen van het Oeralgebergte en het gebied ten oosten ervan. Terwijl het kwik ten westen van het Oeralgebergte afgelopen nacht niet verder daalde dan 10 tot 15 graden onder nul (in dat gebied niet ongebruikelijk voor midden november), werd het ten oosten van de bergketen 20 tot 30 graden beneden het vriespunt. In de noordelijk gelegen stad Muzi werd zelfs meer dan 40 graden onder nul gemeten en dat is voor die plaats een van de laagste temperaturen die in deze tijd van het jaar mogelijk is.

 

Bron: Meteoconsult, KNMI

 
< Vorige   Volgende >


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl