dinsdag 05 juli 2022
 
  Actuele weerdata arrow Laatste Nieuws arrow Blaadjes vallen later door warme herfst  
Laatste Nieuws
Populairste Items
Main Menu
Actuele weerdata
Neerslagradar
Verwachting
Grafieken
Overzichten
Stationsinfo
Luchtkwaliteit
Sneeuwhoogtes
IJsaangroei
Orkanen
Aardbevingen
RSS Feeds
Laatste Nieuws
Ander nieuws
Teletekstpagina
Webcam
Zoeken Google
Woordenboek
Contactformulier
Dienstverlening
Poll pagina
Links uitwisselen
Nieuwsarchief
Who's Online
Administrator
Blaadjes vallen later door warme herfst E-mail
dinsdag 17 oktober 2006

 

WAGENINGEN - Wie gek is op prachtig gekleurde blaadjes aan de bomen en banjeren door afgevallen bladeren, moet deze herfst geduld hebben. Door de hoge temperaturen in het najaar kleuren hier en daar wel bomen rood, geel en oranje, maar laat de echte herfstpracht nog op zich wachten.

Volgens Arnold van Vliet van de Natuurkalender loopt de natuur achter op schema. Zo zouden lindebomen rond deze tijd van het jaar al kaal moeten zijn, terwijl deze soort pas net aan de bladverkleuring begonnen is.

 

In de lindebomen is zelfs nog veel bladgroen te zien. Hoe snel de bomen gaan verkleuren is onduidelijk. Van Vliet: "De temperaturen blijven de komende nachten vrij hoog, dus het kan nog wel even duren voor het blad echt valt."

Beuken

Beuken zouden voor het einde van de maand volledig verkleurd moeten zijn, maar Van Vliet betwijfelt of dat gaat lukken. "Als het plotseling kouder wordt, dan kan het blad snel verkleuren. Maar als het echt warm blijft, dan blijven de beuken voorlopig groen."

Ook de berken lopen achter met verkleuring en bladval. Normaal zouden die tussen 1 en 20 oktober helemaal verkleurd moeten zijn. In de meeste gevallen is dat niet het geval. De komende weken zouden de berken hun blad moeten verliezen, maar volgens Van Vliet is ook dat proces vertraagd.

Kastanjes

De warme herfst heeft geen invloed gehad op de vruchten van de bomen; de kastanjes, eikels en beukennootjes zijn al gevallen. Wel waren het dit jaar extreem veel vruchten, in vergelijking met vorig jaar, zegt Van Vliet.

Warm

Volgens het KNMI was de eerste helft van de weerkundige herfst nagenoeg even warm als een gemiddelde zomer. Van 1 september tot en met 15 oktober lag de temperatuur gemiddeld op 16,5 graden, in de zomer is het gemiddelde 16,6 graden.

KNMI-woordvoerder Harry Geurts spreekt van een uitzonderlijke situatie. Voorlopig blijft de herfst warm. Na een aantal koude nachten met hier en daar temperaturen net boven het vriespunt, loopt het kwik weer op naar ongeveer 11 graden. Vooral aan zee blijft het warm. Door de relatief hoge temperatuur van het water, daalt de omgevingstemperatuur niet zo hard.

Record

Het weer in 2006 zorgt voor het ene record na het andere. Juli was extreem heet, augustus erg nat en september was de warmste septembermaand in de afgelopen driehonderd jaar.

 
< Vorige   Volgende >
Gerelateerde berichten


Het meest actuele weer van de 3B hoek of Lansingerland vindt u op www.meteo-bleiswijk.nl